Wat zegt de wet?

Moet je je hond vastmaken in de auto?

Je neemt je hond mee in je auto. Mag je deze ‘los’ laten zitten of moet je hem integendeel vastmaken? Of is het zelfs nodig je hond onderweg in een bench te zetten?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 14 aug. 2020 | Leestijd: 3 min

Heel wat mensen nemen hun hond wel eens mee in hun wagen, bijvoorbeeld om een wandeling te gaan maken of zelfs om op vakantie te gaan. Maar al te vaak weet de automobilist in kwestie niet of en zo ja hoe de hond moet worden vastgemaakt.

Denk aan je veiligheid

Wat ook de regels zijn, het is in eerste instantie van belang aan je veiligheid te denken. Als je hond los zit kan die verraderlijke bewegingen maken en kan hij je zicht belemmeren. Of bij een ongeval kan je hond naar voor gekatapulteerd worden met ernstige letsels voor het dier (en eventueel andere inzittenden) tot gevolg. Het is dan ook aangewezen je hond vast te maken. Er bestaan heel wat systemen op de markt die dat toelaten (gaande van bijvoorbeeld een speciale autogordel tot een speciale bench enz.).

Advertentie – lees hieronder verder

Wat zegt de wet?

In de Belgische wet staat geen specifieke bepaling die je verplicht je huisdier op één of andere welbepaalde manier vast te maken in de auto. Wel staat er een algemene bepaling in de wet die zegt dat je steeds de controle moet kunnen houden over het stuur en altijd vrijheid van beweging moet hebben. Als je hond loszit in je wagen kan je eventueel een inbreuk begaan op deze bepalingen.

Je gaat op reis

Als je op reis gaat naar het buitenland met je hond is het belangrijk de wettelijke regels na te kijken van alle landen waar je door passeert. In sommige landen bestaan er namelijk verkeersregels die je verplichten je hond op een welbepaalde manier in je auto vast te maken.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon