Wat zegt de wet?

Met je bedrijfswagen op reis naar het buitenland: mag dat?

Gelet op de coronasituatie zou je dit jaar willen opteren voor een autovakantie. Mag je hiervoor dan de bedrijfswagen die je als werknemer hebt gebruiken? Met welke spelregels moet je daarbij rekening houden?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | 11/06/2021

Werknemers die een bedrijfswagen hebben mogen die vaak ook voor privédoeleinden gebruiken.  Het lijkt dan ‘logisch’ dat je die ook mag gebruiken om ermee op reis te gaan. Maar is dat wel zo?

Car policy

In het bedrijf waar je werkt kan er vooreerst een ‘car policy‘ bestaan. Daarin (of in je arbeidsovereenkomst zelf) kunnen er afspraken staan die aangeven of je met een bedrijfsvoertuig ook op reis mag gaan. Wordt een dergelijke reis verboden, dan is zo’n verbod ook geldig. Het is je dan verboden om de wagen te gebruiken voor een reis naar het buitenland.

Advertentie

En anders?

Werden er geen duidelijk afspraken gemaakt die het gebruik van de bedrijfswagen voor een privéreisje verbieden of beperken (bv. door bepaalde landen uit te sluiten), dan is er geen probleem.  Je mag dan met je bedrijfswagen die je ook privé mag gebruiken wel degelijk op reis gaan naar het buitenland. Kijk wel na of alles dan in orde is wat betreft de verzekering van de wagen.

Tankkaart

Als je de bedrijfswagen mag gebruiken voor een reis naar het buitenland en je hebt ook een tankkaart van het bedrijf, is het nog niet zeker dat je de tankkaart ook voor deze verplaatsing mag gebruiken.  Het kan bv. perfect zijn dat je je tankkaart alleen maar mag gebruiken om daarmee in België te tanken.

Wie mag er rijden?

Bij een reis naar het buitenland wil je misschien wel met verschillende chauffeurs rijden om sneller ter plaatse te zijn (zonder te veel te moeten rusten). Wees echter ook hiermee voorzichtig. Het kan namelijk gebeuren dat er in de ‘car policy’ grenzen worden gesteld aan wie de wagen mag besturen (zo bijvoorbeeld een minimumleeftijd, een verbod voor anderen dan inwonende gezinsleden om met de wagen te rijden enzovoort).

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's