Wat zegt de wet?

Moet je werkgever jouw verplaatsingkosten betalen?

Je werkgever vraagt je om met je eigen wagen naar een klant, leverancier of seminarie te rijden. Heb je in dat geval recht op een vergoeding voor de gereden kilometers. Op welke bedragen kan je precies aanspraak maken?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | 15/10/2021

Als je met je eigen wagen een verplaatsing doet voor je werkgever, kan je inderdaad vragen dat je werkgever je daar een vergoeding voor betaalt. Weet wel dat dit niet geldt voor woon-werkverplaatsingen die je doet.

Werkelijke kosten

benzine essence

Advertentie

Een eerste mogelijkheid bestaat er in dat je werkgever je werkelijke kosten vergoedt aan de hand van stukken die je hem voorlegt.  Hierbij kan je onder andere rekening houden met een vergoeding voor de slijtage aan je wagen, de tankkosten, verzekering en dies meer.

Forfait

Je werkgever kan je ook een forfait betalen. In de praktijk gebruikt men daarbij vaak de forfaitaire kilometervergoeding die de overheid toepast voor haar ambtenaren wanneer zij professionele verplaatsingen verrichten.

Dat forfait bedraagt sinds 1 juli 2021 maximaal  0,3707 euro per kilometer. Dit vastgelegde bedrag is van toepassing tot 30 juni 2022. In sommige sectoren is het verplicht om te werken met dit forfait. Dat is bv. het geval in de Vlaamse welzijnssector. Deze vergoeding is eveneens van toepassing voor verplaatsingen uitgevoerd met de motor of de bromfiets.

Belastingen betalen?

Als de vergoeding die je werkgever je betaalt een compensatie is voor de werkelijke kosten die je maakte, moet je hierop geen sociale bijdragen en al evenmin belastingen betalen.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's