Op dit moment wordt het systeem op twee secties van de E411/A4 uitgeprobeerd tijdens verkeersopstoppingen.

50 km/u

Concreet betekent dit dat tussen Waver en Rosières in Waals-Brabant en tussen Arlon en Sterpenich, in de provincie Luxemburg auto’s met ten minste drie personen aan boord de vluchtstrook kunnen gebruiken in geval van file. Zij mogen de ingestelde maximumsnelheid van 50 km/u niet overschrijden.

€ 58 boete

Deze specifieke rijstroken worden aangegeven met een “3+”-symbool in een autovorm. Wil je er toch alleen of met twee personen aan boord gebruik van maken, weet dan dat er camera’s staan opgesteld om het verkeer scannen. Zij bezitten dag en nacht werkende gezichtsdetectiesoftware.

Elk voertuig dat niet in aanmerking komt (de toegang is beperkt tot “lichte voertuigen”) of waarin er niet genoeg personen zitten, wordt beboet en dat zal de bestuurder 58 euro kosten.

Uitbreiding mogelijk… Maar niet in Vlaanderen?

Deze pilootprojecten worden uitgevoerd in samenwerking met de afdeling Mobiliteit en Infrastructuur van de Waalse Overheidsdienst. Ze zullen worden geëvalueerd over een periode van één tot twee jaar om de relevantie van een uitbreiding naar andere specifieke gebieden – in Wallonië dus – te beoordelen. De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts is daarentegen geen voorstander van dit systeem, zo vertelde hij aan onze collega’s van Sudpresse. De carpoolingbaan bij Waver stopt dan ook net op Vlaams grondgebied, nog voor je Brussel hebt bereikt…