Wat zegt de wet?

Stilstaan op het voetpad met 4 ‘pinkers’ aan: mag dat?

Stel, je wil iemand laten uitstappen uit je wagen of je moet ergens snel een pakketje afleveren. Mag je, als er dan vlakbij geen parkeerplaats is, je auto dan op het voetpad plaatsen en je vier richtingaanwijzers aanzetten?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat (wwww.ra-advocaten.be) | 28/02/2022

Zeker in steden en dorpscentra zie je geregeld dat automobilisten die snel ergens iets dienen af te geven hun auto even op het trottoir of aan de zijkant van de weg plaatsen met hun vier richtingaanwijzers aan. Toch doe je dat maar beter niet.

Knipperlichten

pinkers clignotants

Advertentie

Je mag je vier pinkers tegelijk gebruiken om andere weggebruikers te wijzen op een dreigend gevaar voor een ongeval. Denk daarbij bv. maar aan het geval dat je achteraan in een file terechtkomt en je andere bestuurders daarop wil wijzen.

Je mag dat al eveneens doen als je auto in panne staat of bij een verlies van lading op de openbare weg. Ga je stilstaan langs de weg (of op een voetpad) om bv. snel iets af te geven dan is het gelijktijdig gebruik van je richtingaanwijzers integendeel niet toegelaten. Doe je dat toch, dan bega je een overtreding van de eerste graad. Je riskeert dan een boete (onmiddellijke inning) van 58 euro.

Stilstaan

De wet laat je ook niet toe om zomaar overal stil te staan. Zo is het alleszins verboden om dat te doen op elke plaats waar het duidelijk een gevaar zou kunnen betekenen voor de andere weggebruikers of waar het hun onnodig zou kunnen hinderen. Wat sowieso uit den boze is, is je wagen te laten stilstaan op het voetpad en binnen de bebouwde kom op een verhoogde berm, behoudens plaatselijke reglementering. Je mag dat bijvoorbeeld evenmin doen in een bocht wanneer de zichtbaarheid onvoldoende is.

Rijrichting volgen

Sta je stil op een plaats waar dat wel is toegelaten, dan moet je dat rechts ten opzichte van je rijrichting doen. Indien het een rijbaan is met éénrichtingsverkeer, mag je voertuig evenwel langs de ene of langs de andere kant opgesteld worden.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's