Wat zegt de wet?

Te laat op het werk door autopech, en dan?

Op het moment dat je naar het werk wil vertrekken blijkt je auto niet te starten. Uiteindelijk kom je enkele uren te laat aan op het werk. Heb je als werknemer recht op loon voor die ‘verloren’ uren of moet je die bv. op een ander moment inhalen?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | 22/11/2021

Gewaarborgd dagloon

Een werknemer die te laat toekomt op het werk, heeft soms recht op een gewaarborgd dagloon. Je kan daar namelijk aanspraak op maken als je je normaal naar het werk begaf maar met vertraging of niet op de plaats van het werk aankomt. Voorwaarde daarbij is wel dat de vertraging te wijten is aan een oorzaak die overkomen is op de weg naar het werk en die onafhankelijk is van je wil.

Autopech

Heb je autopech waardoor je niet kan vertrekken naar het werk, dan heb je een aantal goede argumenten om te zeggen dat je recht hebt op gewaarborgd loon.

Advertentie

Zodra je de voordeur van je woning achter je toetrekt, ben je namelijk al op weg naar het werk.  Bovendien is de autopech een gebeurtenis waar je niets aan kan doen. Weet wel dat als je autopech hebt en te laat komt omdat je hebt nagelaten je wagen behoorlijk te onderhouden,  je geen aanspraak kan maken op een gewaarborgd loon.

Verwittigen

smartphone

Kom je in zo’n situatie terecht dan is het belangrijk je werkgever dadelijk te verwittigen. Weet ook dat je onmiddellijk naar het werk moet vertrekken van zodra je wagen terug start. Verder thuisblijven, is dan ook uit den boze.

Zie je dat niet zitten of is niet aan de voorwaarden voldaan om een gewaarborgd loon te krijgen, dan zou je met je werkgever een alternatieve oplossing kunnen uitwerken waarbij je bv. vakantie neemt voor de uren dat je te laat bent of waarbij je die uren bv. later alsnog op een ander moment inhaalt.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's