Te veel passagiers in je auto: deze risico’s loop je

Het aantal passagiers dat je in je auto mag meenemen is beperkt. Neem je te veel mensen mee dan riskeer je een boete. Je loopt ook het risico onvoldoende verzekerd te zijn bij een ongeval.

Gepubliceerd op 18 april 2019
Leestijd : 2 min

Partagez

Na een feestje vragen enkele aanwezigen die een glas te veel dronken of je hen thuis kan afzetten. Of een vriendje van je kinderen komt op bezoek en je gaat met zijn allen op uitstap. De kans bestaat dat je dan meer passagiers meeneemt in je wagen dan toegelaten. Weet dat dit niet zonder gevaar is.

Hoeveel passagiers mag je meenemen?

Je mag in je auto met maximaal zoveel personen zitten als er plaatsen met veiligheidsgordels (of een goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem) zijn en plaatsen die daarmee niet moeten zijn uitgerust. Bij de meeste wagens zijn dat er vijf, namelijk twee vooraan en drie achteraan.

Welke boete riskeer je?

Hou je je daar niet aan dan bega je een verkeersovertreding. Het gaat om een overtreding van de tweede graad. Word je tegengehouden en betaal je de boete onmiddellijk, dan bedraagt ze 116 euro. Ontvang je later een minnelijke schikking, dan moet je 160 euro betalen. Betaal je niet of betwist je de overtreding, dan kan de zaak voor de politierechter komen. Die kan een boete uitspreken tussen 160 en 2.000 euro.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat doet je verzekeraar?

Als je een ongeval veroorzaakt terwijl er te veel mensen in je auto zitten en ze raken gekwetst, dan vergoedt je verzekeraar hen. Je verzekeraar heeft een verhaalrecht op jou. Hij kan je een breukdeel terugvragen in functie van het aantal mensen dat er teveel in je wagen zat, met een maximum van iets meer dan 30.000 euro. Zat je bijvoorbeeld met 6 in een wagen met vijf plaatsen, dan kan je verzekeraar 1/6 van wat hij betaalde terugvorderen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Lees meer over

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.