Wat zegt de wet?

Telt je bedrijfswagen mee voor je opzegvergoeding?

Werknemers beschikken wel eens over een bedrijfswagen die ze ook voor privéverplaatsingen mogen gebruiken. Mag er in dat geval met de waarde van dat privégebruik rekening gehouden worden bij het bepalen van de opzegvergoeding die je werkgever je eventueel moet betalen?

Geschreven door Jan Roodhooft, avocaat (www.ra-advocaten.be) | 07/03/2022

Opzegvergoeding

Als je werkgever je ontslaat zonder een voldoende lange opzegtermijn na te leven of als je ten onrechte wordt ontslagen om een dringende reden heb je recht op een (aanvullende) opzegvergoeding. Om het bedrag daarvan te bepalen wordt gekeken naar de opzegtermijn die je werkgever normaal had moeten naleven en met het loon dat je verdiende. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de voordelen in natura die je kreeg.

Het privégebruik van een bedrijfswagen is zo’n voordeel in natura. Dat betekent dan ook dat dit voordeel kan meegeteld worden in de berekeningsbasis van de opzegvergoeding.  Hierbij moet gekeken worden naar hoe hoog de werkelijke waarde van het voertuig voor je was. Dat hangt onder af van de prijs van de wagen, de kosten van het onderhoud en de verzekering van het voertuig en dies meer. Weet dat het bij een discussie uiteindelijk de rechtbank is die beslist.

Advertentie

Tijdelijk verder gebruiken?

bedrijfswagen voiture de société

Sommige werkgevers laten werknemers die een opzegvergoeding krijgen toe om de bedrijfswagen nog tijdelijk te gebruiken (zodat die niet dadelijk dient te worden ingeleverd).  In dat geval kan je voor die periode de waarde van het gebruik van de wagen niet bijtellen in de opzegvergoeding. Wil je werkgever dit doen, dan is het belangrijk hierover een schriftelijke overeenkomst af te sluiten en afspraken te maken over hoe de wagen in deze periode kan worden gebruikt.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's