Wat zegt de wet?

Waarom meld je maar beter verborgen gebreken aan je auto?

Als je je auto verkoopt, meld je maar beter de verborgen gebreken die er aan zijn aan de kandidaat-kopers. Doe je dat niet dan riskeer je er wel eens bekaaid vanaf te komen.

Jan Roodhooft, avocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 27/09/2021 | Leestijd: 2 min

Contract maken

Als je je tweedehandswagen zelf aan een andere particulier verkoopt, is het aangewezen een schriftelijke overeenkomst op te maken.  Hierin zal je dan allicht vermelden dat je de wagen verkoopt in de staat waarin die zich bevindt en zonder dat je een waarborg geeft voor eventuele verborgen gebreken. Een dergelijke clausule is ook geldig.

Uitzondering

Op de voorgaande regel bestaat een uitzondering als er sprake was van een verborgen gebrek dat je kende en dat je verzweeg voor de koper. Als dat het geval is en de koper kan dat bewijzen, dan kan de koper wel degelijk verdere acties tegen jou ondernemen. Je kan je dan niet langer beroepen op de aangegeven clausule.

Advertentie – lees hieronder verder

Meer bepaald kan de koper dan als het gaat om een ernstig gebrek de ontbinding van de koop vragen waarbij jij de koopprijs moet terugbetalen en de koper de wagen aan jou moet teruggeven.  Bovenop kan de koper eventueel ook nog een schadevergoeding van je vragen.

Gebreken meedelen

Contrat vice cache

Om dergelijke discussies te vermijden kan je dan ook maar beter eventuele verborgen gebreken waarvan je op de hoogte bent meedelen aan de koper.  Doe je dat, dan is het aangewezen daar meteen ook melding van te maken in het verkoopscontract dat je met hem afsluit.

Geef daarbij aan dat de koper verklaart op de hoogte te zijn van gebreken aan de wagen, waarbij je die concreet opsomt. Je vermijdt op die manier dat hij jou daar later nog voor aansprakelijk stelt.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie