Wat zegt de wet?

Wat moet je doen als je je autosleutel kwijt bent?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat | 27/09/2019

Sleutels geraken wel eens kwijt en dat kan dus ook met je autosleutel gebeuren. Uit je broekzak gevallen, ergens verkeerd gelegd… Wat nu?

Je hebt geen omnium

Je bent wettelijk gezien niet verplicht om iets te ondernemen als je een autosleutel kwijt bent. Men kan je bijvoorbeeld niet verplichten om je verzekeraar te verwittigen of bij de politie langs te gaan. Je bent al evenmin verplicht je sloten te laten aanpassen of een nieuwe sleutel te bestellen bij je garage. Het is dus aan jou te overwegen of je al dan niet iets onderneemt. Denk wel aan de ongemakken, het verhoogd risico op diefstal en eventuele problemen bij wederverkoop.

Je bent omnium verzekerd

Als je omnium verzekerd bent, ben je ook verzekerd voor diefstal van je wagen. Hou er dan rekening mee dat je verzekeraar in zijn algemene voorwaarden van jou kan vragen dat je een aantal voorzorgsmaatregelen neemt om diefstallen te vermijden. Zo kan hij bijvoorbeeld eisen dat je je sleutels niet in de wagen achterlaat, dat je je wagen steeds op slot doet en diens meer. Hou je je daar niet aan, dan riskeer je niet verzekerd te zijn bij een diefstal. Je verzekeraar zal verder mogelijks vragen dat je bij een diefstal alle sleutels voorlegt. Als je dat niet kan, riskeer je met een probleem te zitten.

Wat moet je doen?

Als je één van je sleutels kwijt bent en je bent omnium verzekerd, moet je de nodige voorzorgen nemen. Verwittig je verzekeraar van het verlies en vraag wat je moet doen. Zo kan je bijvoorbeeld bij je garagist de sloten laten aanpassen zodat er met de verdwenen sleutel niet meer met de auto kan gereden worden. Je kan ook zorgen dat je wagen intussen tijd altijd veilig gestald is. Doe je dat niet, dan riskeer je geen vergoeding te krijgen.

Trefwoorden

Zoek de trefwoorden die bij dit artikel horen

Sociale media

Aarzel niet om dit artikel te delen

Onze partners