Wat zegt de wet?

Wat riskeer je als je een ongeval hebt tijdens een proefrit?

Je wil een nieuwe of tweedehandswagen kopen. Voor je de beslissing neemt om voor een bepaalde wagen te kiezen, wil je er een proefrit mee maken. Maar wat gebeurt er als je tijdens deze proefrit een ongeval hebt? Wie draait er dan op voor de schade?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 3 jun. 2019 | Leestijd: 3 min

Het zal je maar gebeuren dat je tijdens een korte proefrit met een wagen die je wil kopen betrokken raakt bij een verkeersongeval. Ben je in dat geval verzekerd of riskeer je zelf op te draaien voor de schade?

De ander is in fout

Advertentie – lees hieronder verder

Als de andere bestuurder aansprakelijk is voor het ongeval, hoef je je meestal weinig zorgen te maken. De verzekeraar van de andere bestuurder zal dan de schade aan het voertuig vergoeden. Als je bij het ongeval ook zelf gekwetst raakt, zal je al eveneens een vergoeding krijgen van de verzekeraar van de aansprakelijke voor het ongeval.

Je bent zelf in fout

Ben je zelf in fout dan liggen de zaken moeilijker. De verkoper met wiens wagen je een testrit maakt moet voor de wagen een BA-verzekering afgesloten hebben. Die is nu eenmaal wettelijk verplicht. Deze verzekering vergoedt de schade die je aan anderen die betrokken zijn bij het ongeval veroorzaakt. De schade aan de wagen waarmee je de proefrit maakt wordt daarentegen door deze verzekering niet vergoed. Je riskeert daarvoor dan ook … zelf op te draaien.

Vraag na of er een omniumverzekering is

De schade aan het voertuig waarmee je de proefrit maakte kan wel gedekt zijn door een omniumverzekering. Vraag dan ook bij de garagist (of de particulier die de wagen verkoopt) na of er een omniumverzekering voor de wagen werd afgesloten. Vraag tevens na of er een franchise van toepassing is. Op die manier vermijd je nare verrassingen naderhand.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon