Stormschade aan je auto? Ontdek wie de rekening betaalt…

De voorbije weken hebben rukwinden in België heel wat schade veroorzaakt. Maar wat als je wagen daarbij beschadigd raakte? Kan je in dat geval van iemand een vergoeding vragen?

Stormschade aan je auto? Ontdek wie de rekening betaalt…

Bij een rukwind raakt je wagen beschadigd door een vallende boom, een tak of een dakpan. Of misschien viel er wel een stelling of verkeersbord op je wagen. De schade die je daarbij lijdt kan zeer aanzienlijk zijn. Kan je iemand voor deze schade laten betalen?

Omniumverzekering

Heb je een omniumverzekering (of een beperkte omnium die stormschade dekt) dan kan je terecht bij je verzekeraar om de schade aan je wagen vergoed te zien. Bij de meeste verzekeraars is er dan ook geen franchise van toepassing. Heb je enkel een verplichte BA-verzekering voor je auto, dan komt deze niet tussen als je zelf stormschade leed. Je verzekeraar betaalt dan alleen maar een vergoeding voor de schade aan derden waarvoor jij eventueel aansprakelijk bent.

Als je een rechtsbijstandsverzekering afsloot voor je wagen, kan je daar wel eventueel een beroep op doen om je te helpen om je schade ergens vergoed te zien.

De eigenaar aansprakelijk stellen

Heb je geen omniumverzekering voor je wagen dan kan je misschien wel de eigenaar/bewaarder aansprakelijk stellen van het huis, de boom enz. die op je wagen viel. Die is voor die schade allicht ook verzekerd. Is er sprake van overmacht, dan gaat deze vrijuit.

Rampenfonds

Als de wind een geval van overmacht is en je bent niet omnium verzekerd dan riskeer je zelf op te draaien voor de schade. Je kan dan maar hopen dat het noodweer wordt erkend als ramp en dat je nog een vergoeding kan vragen van het Rampenfonds.