Wat zegt de wet?

Zo vermijd je advocatenkosten als je voor de politierechtbank moet verschijnen

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat | 13/12/2019

Na een verkeersovertreding of -ongeval moet je voor de politierechtbank verschijnen. Hiervoor kan je een beroep doen op een advocaat. Weet dan dat je de kosten daarvan niet altijd zelf moet betalen.

Als je voor de politierechtbank moet verschijnen, moet je niet noodzakelijk een advocaat onder de arm nemen. Je kan ook je eigen verdediging waarnemen. Op die manier vermijd je de kosten van een advocaat maar riskeert je verdediging in het gedrang te komen. Er bestaan echter methodes om toch een advocaat te hebben en diens rekening niet te moeten betalen.

Rechtsbijstand

Je kan bij je autoverzekering ook een rechtsbijstand nemen. Heel wat mensen sluiten een dergelijke polis af. Heb je zo’n polis dan kan je de kosten van je advocaat laten betalen door je rechtsbijstandsverzekeraar. Weet overigens dat je dan de vrije keuze hebt van advocaat. Jij kan laten weten aan je verzekeraar aan welke advocaat je je dossier wil toevertrouwen.

Pro deo

Als je aan bepaalde strikte voorwaarden voldoet en binnen bepaalde inkomstengrenzen valt kan je eventueel ook een beroep doen op de diensten van een pro deo advocaat.

Rechtsplegingsvergoeding

Als je je in de discussie laat bijstaan door een advocaat die de zaak wint, kan je ten laste van de andere partij eventueel gerechtigd zijn op een rechtsplegingsvergoeding. Dit is een forfaitaire vergoeding die toekomt aan de winnende partij voor de kosten van diens advocaat. Weet dat als je een rechtsbijstandsverzekering hebt die tussenkomt, de rechtsplegingsvergoeding zal dienen te worden doorgestort aan deze verzekeraar.

Sociale media

Aarzel niet om dit artikel te delen

Trefwoorden

Zoek de trefwoorden die bij dit artikel horen

Onze partners