Wat zegt de wet?

Zware verkeersovertreding: deze proeven riskeer je

Als je een zware verkeersovertreding begaat en voor de politierechtbank moet verschijnen riskeer je niet enkel een rijverbod en/of een geldboete. Soms moet je ook een aantal proeven doen om terug met je wagen te mogen rijden. Waarover gaat het precies?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | 05/04/2021

Vier proeven

De politierechter kan bij bepaalde verkeersinbreuken een rijverbod opleggen en het herstel van het recht tot sturen afhankelijk maken van het slagen voor één of meerdere examens en onderzoeken.

Het gaat daarbij om het theoretisch rijexamen, het praktisch rijexamen, een geneeskundig onderzoek en een psychologisch onderzoek. Tijdens het medische onderzoek zal een dokter nagaan of je fysiek (en psychologisch) in staat bent om met een voertuig te rijden. Tijdens het psychologisch onderzoek gaat een psycholoog na of je geestelijk nog in staat bent om met een voertuig te rijden.

Advertentie

Het is niet omdat je voor de politierechtbank moet verschijnen dat je moet vrezen sowieso zo’n proeven opgelegd te krijgen. Dat is enkel het geval in een aantal in de wet opgesomde gevallen zo bv. als je twee keer in een periode van drie jaar een zware snelheidsovertreding begaat of bv. rijdt onder invloed.

Hoe verloopt dit?

Als de rechtbank je verplicht om de proeven te ondergaan, zal je een brief krijgen van het openbaar ministerie met een lijst van adressen waar je de proeven kunt afleggen. Je mag zelf kiezen waar je deze laat doen. Je moet dan deze examens en onderzoeken met succes afleggen vooraleer je opnieuw met de wagen mag rijden.

Kosten?

In principe moet jij de kosten van deze onderzoeken en examens betalen. Niettemin kan de rechtbank in haar vonnis beslissen dat de kosten van de herstelonderzoeken en -examens, en de erelonen van de geneesheer en psycholoog worden gecompenseerd met de door de rechter opgelegde geldboete.

Twee veroordelingen

Als je twee keer op korte termijn veroordeeld werd door de rechtbank tot een rijverbod waarbij de proeven worden opgelegd, dan moet je de examens en proeven niet altijd twee keer uitvoeren. Het volstaat wel eens de proeven maar één keer af te leggen waarbij je het bewijs van slagen kan gebruiken in de beide gevallen. Het voorgaande geldt niet als je na het succesvol afleggen van de proeven nogmaals veroordeeld wordt tot een rijverbod waar de proeven opnieuw moeten worden gedaan.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's