Mobiliteit

Wie zijn de grootste slachtoffers van uitlaatgassen?

Volgens onderzoekers van de Britse Universiteit van Surrey zijn peuters de grootste slachtoffers van uitlaatgassen. Zij zouden op weg van en naar school moeten in een afgesloten buggy vervoerd moeten worden. De piekmomenten qua fijn stof vallen samen met start en einde schooldag.

Touring.be | Gepubliceerd op 24 apr. 2017 | Leestijd: 2 min

Kinderen, maar vooral peuters die met de ouder(s) meegaan tot aan de schoolpoort, zijn gevoeliger voor fijn stof dan doorgaans wordt aangenomen. Dat stellen Britse wetenschappers van de Universiteit van Surrey. In hun rapport verwijzen ze onder meer naar cijfers van de WHO: jaarlijks sterven 570.000 kinderen jonger dan 5 rechtstreeks aan een of andere vorm van luchtvervuiling.

De doelgroep is extra gevoelig voor fijn stof omdat hun lichaam nog niet is volgroeid, stelt de universiteit. Volgens de cijfers van het onderzoek zijn peuters minstens twee keer zo gevoelig voor luchtvervuiling dan volwassenen.

Advertentie – lees hieronder verder

Onrustwekkende meetresultaten

De wetenschappers hebben daartoe metingen gedaan in buggy’s op de weg van en naar de school. Behalve aan de schoolpoort werden ook pieken van fijn stof gemeten ter hoogte van bushaltes en kruispunten, kortom plaatsen met veel stationaire voertuigen.

Volgens de onderzoekers moeten kinderen fysiek afgeschermd worden van de uitlaatgassen en dat kan bijvoorbeeld door de buggy af te sluiten met een hoes. De metingen werden verricht in Surrey (Verenigd Koninkrijk) maar men mag voorzichtig veronderstellen dat de toestand bij ons niet beter is.


Lees ook: Fietsers, vergeet deze regels niet!

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon