Aston Martin DBX: Als James Bond een SUV wil…

Voor het eerst sinds de oprichting van het merk 106 jaar geleden, heeft Aston Martin met de DBX zowaar een SUV bij het gamma gevoegd. Maar wat weten we al over deze hoogpotige Brit?

Aston Martin DBX: Als James Bond een SUV wil…

Eerst en vooral: de DBX is Aston Martins antwoord op de Lamborghini Urus en zal het in de toekomst ook tegen de SUV van Ferrari moeten opnemen. Zijn aandrijving (op alle vier wielen uiteraard) wordt verzorgd door een 4,0-liter V8 met twee turbo’s die werd overgenomen van de DB11 en Vantage (ontwikkeld door Mercedes-AMG…), maar anders is afgestemd. Het blok levert in de DBX 550 pk en 700 Nm koppel en is gekoppeld aan een 9-trapsautomaat.

Droog aan de haak zou de DBX 2.245 kg wegen. Om zijn verbruik binnen de perken te houden, beschikt deze SUV over cilinderuitschakeling. Werkt de V8 op volle kracht, dan spurt hij in minder dan 4,5 seconden naar 100 km/u en bedraagt zijn topsnelheid 291 km/u.

Wordt de Ferrari SUV een… V6 hybride?

Of hij ook praktisch is? Praktischer dan andere Astons in ieder geval. Zijn koffervolume bedraagt naar verluidt 632 liter, tot 1.540 liter met de achterbank neergeklapt. Wie vooraan zit, kijkt uit op een een 10,25″ scherm van het infotainmentsysteem en een 12,3″ display van het instrumentarium. Apple CarPlay is standaard, net als het 360°-camerasysteem.

Wanneer in België?

Verwacht de Aston Martin DBX volgend jaar in de showrooms, met een minimumprijskaartje van om en bij 200.000 euro.