Nieuwe technologie

Noorwegen gaat “drijvende tunnels” bouwen

De E39-route loopt van zuid naar noord in Noorwegen en het is een uitzonderlijke route in Europa omwille van de mooie landschappen die je onderweg te zien krijgt. Het is evenzeer een uitputtende route want voor de 1.100 km lange weg moet je 21 uur uittrekken omdat je zeven keer met de ferry het water moet oversteken. Om hieraan te verhelpen, bestudeert Noorwegen een tunnelsysteem onder het water.

Gert Verhoeven | Gepubliceerd op 28 jul. 2016 | Leestijd: 1 min

Deze “drijvende tunnels” zijn in principe twee parallel gemonteerde buizen (één per rijrichting) waar auto’s kunnen door rijden. Ze liggen op een diepte van 20 tot 30 meter en worden op hun plaats gehouden door drijvende pontons die aan het wateroppervlak nauwelijks zichtbaar zijn. Zo wil men de schoonheid van de fjorden die men oversteekt niet aantasten.

De constructie van deze tunnels – die tussen de 7 en de 9 jaar per tunnel vergt – zal gepaard gaan met een investering van ongeveer 23 miljard euro. Deze tunnels zullen de reistijd halveren om van Trondheim in het noorden naar Kristiansand in het zuiden te rijden.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon