Nieuwe technologie

Wat als batterijen van turf worden gemaakt?

Zou turf een doorslaggevende rol kunnen spelen bij de productie van de toekomstige batterijen? Een interessante vraag omdat in Estland turf wordt gebruikt om goedkope natrium-ion solid state batterijen te maken. Wordt dit een nieuwe goudader om aan te boren?

David Leclercq | Gepubliceerd op 31 okt. 2021 | Leestijd: 2 min

Komt er weldra een nieuw type batterij aan? Dit is een mogelijkheid en dit is in ieder geval wat een onderzoekersteam van de Universiteit van Tartu in Estland suggereert. Zij beweren dat ze een solid state batterij van het natrium-ion-type hebben vervaardigd, die voornamelijk gebruik maakt van … turf – een fossiel plantaardig materiaal dat afkomstig is uit vochtige en zuurstofarme omgevingen, ook wel veengebieden genoemd.

Onderzoekers van de universiteit geven aan dat dit materiaal, dat in grote hoeveelheden beschikbaar en niet duur is, het mogelijk zou maken om een nieuw type batterij te ontwikkelen. Zo zou de vervaardiging van dit type batterij vrij eenvoudig en goedkoop zijn. Hierbij wordt de gereinigde en gedroogde turf gedurende 2 tot 3 uur op hoge temperatuur verwarmd. Dit resulteert in de productie van een koolstof die zeer elektrisch geleidend is en in staat is om natrium-ionen te accumuleren in de vorm van elektrische energie op de kathode. Voor de positieve pool (of anode) koos het team van onderzoekers voor een natriumrijk materiaal gewonnen uit zout of zout water.

Advertentie – lees hieronder verder

Alleen maar voordelen?

Batteries à base de tourbe

Enn Lust, directeur van het Instituut voor Chemie aan de Universiteit van Tartu, legt uit dat turfbatterijen alleen maar voordelen hebben. Ze zijn inderdaad goedkoop vanwege het belangrijkste element waarvan ze zijn gemaakt (turf) en ze gebruiken ook geen edelmetalen zoals lithium, kobalt of nikkel. Het productieproces zou dus drie tot vijf keer goedkoper zijn dan voor de batterijen die momenteel in gebruik zijn.

Daarnaast zou de energiedichtheid van turfbatterijen ook vergelijkbaar zijn met die van lithium-ion batterijen, met alle voordelen van dien in termen van capaciteit en dus autonomie. De onderzoekers stellen eveneens dat turfbatterijen ook minder belastend zouden zijn voor het milieu, hoewel ze dit standpunt niet duidelijk beargumenteren, vooral als het gaat over recyclage.

De universiteit overweegt nu om geld in te zamelen voor een proefproject en de bouw van een miniproductie-eenheid. Voorlopig zeggen ze echter nog niets over de deadline om in productie te gaan. Wat bemoedigend is, is dat aan alle kanten de aandacht en het onderzoek in volle gang is voor innovatie op het gebied van batterijen en elektrische mobiliteit.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon