Verkeersveiligheid

Dit jaar al meer dan 3 miljoen snelheidsboetes

Het aantal uitgedeelde verkeersboetes is spectaculair gestegen tijdens de voorbije maanden. In ons land vlogen in 2022 al meer dan 3 miljoen snelheidsduivels op de bon. Dat is vooral te wijten (of te danken?) aan het extra personeel in de Gewestelijke Verwerkingscentra die deze boetes verwerken.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 12 sep. 2022 | Leestijd: 3 min

Op 8 maanden tijd zijn dit jaar al meer bestuurders op overdreven snelheid betrapt dan in heel 2021. Dat blijkt uit de cijfers van het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) die zopas werden bekendgemaakt.

Duwen de Belgische bestuurders dan plots het gaspedaal veel dieper in? Niet noodzakelijk, wel verloopt de verwerking van de snelheidsboetes veel sneller en efficiënter dankzij het extra personeel dat hiervoor de laatste tijd werd aangeworven in de Gewestelijke Verwerkingscentra.

Advertentie – lees hieronder verder

Meeste overtreders in Antwerpen

Deze tendens is vooral goed voor de staatskas, die zo vlot gespijsd wordt door de snelheidsduivels op onze wegen. “Maar eigenlijk willen we het liefst minder snelheidsboetes uitschrijven, want dit gaat over verkeersveiligheid. Pas als niemand meer wordt betrapt, is onze missie volbracht“, reageert Annelies Verlinden hierop.

En 8 mois, plus de conducteurs ont déjà été pris en flagrant délit d'excès de vitesse que sur l'ensemble de l'année 2021.

Opmerkelijk is dat bijna 1 op de 3 snelheidsovertredingen in de provincie Antwerpen werden geregistreerd, waar nu al een kwart meer boetes werden uitgedeeld dan in 2021. Een echte oorzaak werd hiervoor niet aangewezen door de overheidsdiensten. Maar wellicht heeft het te maken met het groter aantal actieve snelheidscontroles en een hogere bezetting in het Gewestelijk Verwerkingscentrum, dat ervoor moet zorgen dat de mensen de boetes in de bus krijgen, in deze regio.

Afbetaling mogelijk

Tegelijk met deze tsunami aan snelheidsboetes liet minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) ook weten dat er binnenkort een mogelijkheid komt om een verkeersboete gespreid te betalen. Dit is een maatregel om burgers die het momenteel financieel moeilijk hebben door de crisis een beetje tegemoet te komen.

Wie een boete krijgt en die niet in ineens kan betalen, zal daarmee een aanvraag kunnen indienen om ze in stukken te betalen. Zo kan de boete gespreid worden over maximaal zes maanden zonder dat er extra intresten moeten betaald worden.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie