De staat van de Belgische wegen is een probleem dat al tientallen jaren aansleept. De redenen voor dit fiasco zijn nochtans bekend. Enerzijds is er een chronische achterstand in het onderhoud van ons wegennet en anderzijds leidt het systeem van de publieke aanbestedingen bijna systematisch naar de goedkoopste uitvoering. Het is alsof je de resultaten van een sterrenrestaurant verwacht door boodschappen te doen bij de Lidl …
Het wegennet blijft dus verslechteren, al besteedt de overheid een deel van haar budget aan het onderhoud of de vernieuwing van wegdekken. Die ingrepen komen vaak te laat, wat kopzorgen veroorzaakt bij automobilisten. Ze moeten zigzaggen tussen de putten of rijden er gewoon vol in, soms met schade tot gevolg.
Van 771.000 tot 2,7 miljoen euro
Wanneer je schade oploopt aan je voertuig wegens de toestand van het wegdek, dan kun je je tegen de regio in kwestie keren. In Brussel werd de betrokken minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt (Groen), geïnterpelleerd door het parlement. Ze gaf aan dat het Brussels Gewest vorig jaar 771.547 euro aan schadevergoedingen moest uitbetalen voor 210 klachten, waarvan 107 alleen aan de Ring te wijten waren. Bij de behandelde klachten zaten er 5 van motorrijders, 13 van voetgangers, 19 van fietsers en zelfs 3 van stepgebruikers.
Advertentie – lees hieronder verder
Het parlement stelt vast dat het aantal klachten sinds enkele jaren toeneemt. Dat is niet echt geruststellend, noch voor de financiën van het Brussels Gewest, noch voor de veiligheid van de weggebruikers. Natuurlijk zijn die uitgaven er ook in de twee andere gewesten van ons land. Vlaanderen communiceert de cijfers niet (het wegennet verkeert er wel in betere staat), maar in Wallonië worden de kosten voor de schadevergoedingen geschat op 2,7 miljoen euro in 2021. Een stevig budget.
Om een schadevergoeding te claimen, moet je een klein hindernissenparcours afleggen. Zo moet je ter plaatse bewijsstukken verzamelen door foto’s te nemen en vooral naar de politie bellen zodat die een aangifte kan opstellen in de juiste vorm (anders is de klacht niet ontvankelijk). Controleer ook je verzekeringscontract. Heb je een omniumverzekering? Die dekt alles, maar helaas niet de dure banden die vaak het eerste slachtoffer zijn van putten. Daarna moet je een dossier indienen bij de betrokken overheid. Vergis je niet, want bepaalde wegen zijn van het gewest en andere van de gemeente. Vervolgens moet je de evolutie van het dossier nauw opvolgen bij de bevoegde dienst.
Als de overheid een tegemoetkoming weigert, dan heb je in Vlaanderen en Wallonië (nog niet in Brussel) de mogelijkheid om een bemiddelingsdienst in te schakelen, die de klacht moet onderzoeken en als bemiddelaar optreedt. Het is aan te raden om in het kader van zulke klachten je rechtsbijstandsverzekering in te schakelen. De specialisten van de verzekering of de aangestelde advocaten zullen je goed van pas komen bij de opbouw van jouw dossier.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be