De resultaten zijn vooral veelzeggend op de drukste wegen van de hoofdstad. In het station Kunst-Wet, om een voorbeeld te noemen, zijn de gemeten concentraties stikstofmonoxide (NO) en stikstofdioxide (NO2) met respectievelijk 82% en 86% gedaald ten opzichte van een gemiddelde zondag.
De daling is nog groter in vergelijking met een gemiddelde weekdag: de NO- en NO2-concentraties gingen volgens Leefmilieu Brussel met respectievelijk 92% en 91% naar beneden.
Zwarte koolstof, een andere luchtverontreinigende stof die gezondheidsrisico’s inhoudt, daalde in Kunst-Wet met 46% ten opzichte van een gemiddelde zondag en met 61% ten opzichte van een gemiddelde weekdag.
Minder lawaai
Advertentie – lees hieronder verder
De bijna totale afwezigheid van auto’s in Brussel heeft ook geleid tot een aanzienlijke vermindering van het geluidsniveau.
De ‘achtergrondgeluidsniveaus’ lagen aanzienlijk lager dan anders (met meer dan 10 dB(A)) op meetpunten die zich in de buurt van snelwegen bevonden.
“Aan de rand van de E411 in Oudergem en bij de E40 in Sint-Lambrechts-Woluwe is er sprake van een vermindering van de geluidsdruk met 90%”, merkt Leefmilieu Brussel op.
Ook voor de stations aan de Houba de Strooperlaan in Brussel en de Willem Tellstraat in Sint-Gillis was de daling zeer uitgesproken (meer dan of bijna 5 dB(A)). Dit betekent een vermindering van 68%.
Bijna 9.000 doden
Elk jaar vestigt de autoloze zondag de aandacht op de door het wegverkeer veroorzaakte luchtvervuiling en op de positieve gevolgen van de (bijna) afwezigheid van gemotoriseerde voertuigen voor de luchtkwaliteit en de leefomgeving.
Volgens het laatste rapport van het Europees Milieuagentschap veroorzaakte luchtvervuiling in 2018 maar liefst 8.950 vroegtijdige sterfgevallen in België.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be