Advies

Dekt mijn autoverzekering hagelschade?

De voorbije zomer werd Noord-Italië geteisterd door een bijzonder heftige hagelstorm waarbij vele auto’s zwaar beschadigd of zelfs volledig vernield werden. Vaak dekt de verzekering dat, maar niet altijd.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 10 aug. 2023 | Leestijd: 4 min

De heftige zomerstormen houden ook grotere risico’s in voor onze wagens. Niet alleen door het snel wassende water, maar ook door de enorme hagelbollen, die vaak de grootte van een ping-pong- of tennisbal bereiken. En dat is natuurlijk bijzonder schadelijk voor het koetswerk en de ruiten van de auto’s. Denk maar aan de heftige storm aan het Garda-meer in Italië waar deze zomer tientallen voertuigen volledig vernield werden. Daarbij rijst de vraag: wie dekt deze schade? De autoverzekering? Of moet je zelf voor de kosten opdraaien?

Omniumverzekering

De gewone autoverzekering dekt jouw burgerlijke aansprakelijkheid (BA) en vergoedt dus de schade die je aanricht bij anderen (derden), maar niet de eigen schade die je oploopt zonder dat er een tegenpartij bij betrokken is. Dat is het geval bij een hagelstorm waarin je wagen beschadigd raakt als hij onbeschut buiten staat. Dat betekent dat je zelf voor alle kosten zal moeten opdraaien. Wat in extreme omstandigheden, zoals deze zomer in Italië, kan betekenen dat je auto total loss is en je dus een nieuw exemplaar zal moeten kopen.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat is dan de oplossing? Een kleine of grote omnium autoverzekering die wel de schade aan je eigen wagen dekt. Meestal omvat dit ook de schade die door ‘natuurkrachten’ werd veroorzaakt. Dit zijn alle natuurfenomenen die zich plots kunnen voordoen en onmogelijk te controleren zijn, zoals hagelbuien, maar ook onder andere overstromingen, vallende stenen, lawines, aardbevingen en zelfs vulkaanuitbarstingen.

In dit geval zal de verzekeringsmaatschappij de geleden schade vergoeden. Misschien niet volledig, mits afhouding van de franchise of vrijstelling als die in je contract is voorzien, maar hoe dan ook zal het verlies grotendeels gedekt worden.

Het spreekt voor zich dat zeker bij een recente en/of duurdere wagen een kleine of grote omnium autoverzekering aan te raden is om je financieel tegen dit soort onheil in te dekken. Zo niet eindig je na een hagelstorm met een wrak dat niets meer waard is en mag je de nieuwe wagen volledig zelf financieren.

hagel

Hoe schade door hagel voorkomen?

Als er stormweer wordt aangekondigd, parkeer je je auto best beschut in de garage of een carport als je daartoe de mogelijkheid hebt. Lukt dat niet, dan kan je bij zeer hevige hagelbuien proberen het koetswerk en de ruiten te beschermen met dikke dekens die de impact van de hagelbollen enigszins kunnen opvangen. Breng echter steeds eerst jezelf in veiligheid, want die grote hagelbollen zijn dodelijke projectielen als ze je raken.

Mocht je auto schade hebben opgelopen na een storm, breng dan zo snel mogelijk je verzekeringsmaatschappij op de hoogte en trek de nodige foto’s van de plaats waar het incident zich voordeed en de zichtbare schade aan je voertuig.  

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon