Advies

Hoe laad je bagage best in je auto?

Als je met de auto op vakantie gaat, neem je vaak heel veel (of te veel?) spullen mee. Maar hoe plaats je die het best in je auto. Volg daarvoor onze tips!

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 13 jul. 2023 | Leestijd: 4 min

Iedereen kijk uit naar de jaarlijkse vakantie. Als je er met de auto op uittrekt, volgt eerst nog een belangrijk moment: alles inpakken en al die bagage in de auto krijgen. Dat is vaak een echte uitdaging, want iedereen neemt graag voldoende (of te veel?) spullen mee. De één een halve kleerkast, de ander al zijn hobbyspullen of een hele verzameling boeken en tijdschriften. Dan moet er misschien nog een hond mee. En dat allemaal bovenop de basispullen, zoals kledij, handdoeken, zwemgerief, enz.

Dan volgt het moment suprême: hoe krijg je dat allemaal in de koffer? Belangrijk is hierbij systematisch tewerk te gaan en rekening met enkele belangrijke factoren. Volg daarbij onze tips.

Advertentie – lees hieronder verder

bagage

1. Maak een selectie in je bagage

Probeer niet te veel mee te nemen. Je gaat immers niet verhuizen. Zeker in de zomer is een beperkte garderobe mogelijk. Beperk ook het aantal gadgets en andere dingen die je niet echt nodig hebt.

2. Gebruik koffers of reistassen

Steek alles zoveel mogelijk in tassen of koffers. Dat maakt het inladen van de auto makkelijker, alsook het vervoer van je bagage naar je logies op je bestemming in plaats van allemaal losse spullen te moeten dragen.

3. Zwaarste spullen onderin

Om de stabiliteit van de wagen te bevorderen leg je best de zwaarste spullen, zoals koffers, onderaan en centraal in de kofferbak. Daarna kan je deze ruimte verder opvullen met kleine en lichtere spullen.

4. Niet overladen

Houd rekening met het maximale laadvermogen van je auto. Voor een gemiddelde gezinswagen is dat ongeveer 500 kg, maar het exacte gewicht voor jouw wagen vind je terug in de boorddocumenten. Meestal zal dit geen probleem zijn, maar vooral wie met een caravan op reis gaat kan dit best goed opvolgen om het totaalgewicht van de combinatie niet te overschrijden.

5. Geen rondslingerende bagage

Leg zo weinig mogelijk losse spullen of handbagage in de passagiersruimte. Dat kan echt gevaarlijk zijn bij een ongeval of een noodstop, want dan worden dit levensgevaarlijke projectielen. Zorg daarom voor een scheidingsnet tussen de bagage- en passagiersruimte, zeker in een break of een monovolume.

6. Koop voeding ter plaatse

Sommige reizigers nemen proviand mee voor hun hele trip, maar dat is eigenlijk niet nodig. Vaak is de voeding ter plaatse goedkoper en uiteraard veel verser dan wanneer die al enkele dagen in de auto lag.

bagage koffer

7. Dakkoffer voor extra volume

Soms is de koffer van de auto echt te krap, zeker voor een groot gezin. Dan kan een dakkoffer een goede oplossing bieden om eenvoudig en tijdelijk meer laadvolume te verkrijgen. Let echter wel op dat de koffer goed bevestigd is op het dak en doe ze steeds op slot om diefstal te voorkomen. Zwaardere spullen leg je nog steeds in de gewone koffer om het zwaartepunt van de auto zo laag mogelijk te houden om een goede wegligging te behouden, terwijl je de lichtere spullen in de dakkoffer steekt.

Goede reis! 

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon