Advies

Wat is een fietszone en wat zijn de regels?

In centra van steden en gemeenten worden er steeds meer fietszones geïnstalleerd, waar de tweewielers centraal staan en de auto’s nog slechts gedoogd worden. Wat zijn daar de specifieke regels?

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 11 jul. 2023 | Leestijd: 3 min

Het is de wens van de overheden om de fietsers een centralere plaats te geven in de stad. Een bekende maatregel is het invoeren van een ‘fietszone’, dat is sinds 1 april 2023 de nieuwe benaming voor een ‘fietsstraat’. Eigenlijk is het gewoon een nieuwe naam voor hetzelfde concept: een zone – meestal een straat of verschillende doorlopende straten – waar de tweewielers centraal staan en de auto’s nog enkel gedoogd worden.

Het begin van een fietszone wordt aangeduid door een blauw verkeersbord met daarop een witte fietser en een rode auto (F111). Het einde heeft een gelijkaardig bord maar dan met een rode streep er diagonaal over (F113). Nieuwe fietszones krijgen meteen het juiste verkeersbord, maar tegelijk kan je ook nog fietsstraten tegenkomen met de oude verkeersborden die nog tot eind 2034 geldig blijven.

Advertentie – lees hieronder verder

Soms zie je ook dat het wegdek van een fietszone rood is geschilderd. Opgelet, want dit is enkel een visuele ondersteuning van een fietszone die niet verplicht is. Enkel het verkeersbord dwingt de regels af.

fietszone

Welke regels gelden?

De belangrijkste regels in een fietszone zijn dat de maximumsnelheid beperkt is tot 30 km/u en dat gemotoriseerd verkeer (auto’s, motoren of vrachtwagens) fietsers niet mogen voorbijsteken. Dat geldt absoluut, ook al is de weg breed genoeg of rijdt de fietser zeer traag.

Deze maximumsnelheid geldt van 30 km/u geldt ook voor de fietsers zelf, dus eveneens voor elektrische fietsen die op hun beurt deze limiet moeten respecteren. Fietsers mogen elkaar wel inhalen. Dat moet langs links gebeuren, tenzij er een file staat, dan mag het ook langs rechts.

Tevens mogen fietsen ook gemotoriseerd verkeer inhalen. Verder blijven alle andere verkeersregels gelden in een fietszone. Dus ook voor de fietsers, die bijvoorbeeld nog steeds voorrang van rechts moeten verlenen.

Noteer tenslotte dat in een Zone 30, die je ook steeds vaker tegenkomt in de steden en gemeenten, enkel een maximumsnelheid van 30 km/u geldt, maar dat gemotoriseerd verkeer daar wel fietsen mag inhalen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon