Wat is een fietszone en wat zijn de regels?

In centra van steden en gemeenten worden er steeds meer fietszones geïnstalleerd, waar de tweewielers centraal staan en de auto’s nog slechts gedoogd worden. Wat zijn daar de specifieke regels?

Gepubliceerd op 11 juli 2023
Leestijd : 2 min

Deel

Wat is een fietszone en wat zijn de regels?

Het is de wens van de overheden om de fietsers een centralere plaats te geven in de stad. Een bekende maatregel is het invoeren van een ‘fietszone’, dat is sinds 1 april 2023 de nieuwe benaming voor een ‘fietsstraat’. Eigenlijk is het gewoon een nieuwe naam voor hetzelfde concept: een zone – meestal een straat of verschillende doorlopende straten – waar de tweewielers centraal staan en de auto’s nog enkel gedoogd worden.

Het begin van een fietszone wordt aangeduid door een blauw verkeersbord met daarop een witte fietser en een rode auto (F111). Het einde heeft een gelijkaardig bord maar dan met een rode streep er diagonaal over (F113). Nieuwe fietszones krijgen meteen het juiste verkeersbord, maar tegelijk kan je ook nog fietsstraten tegenkomen met de oude verkeersborden die nog tot eind 2034 geldig blijven.

Soms zie je ook dat het wegdek van een fietszone rood is geschilderd. Opgelet, want dit is enkel een visuele ondersteuning van een fietszone die niet verplicht is. Enkel het verkeersbord dwingt de regels af.

bord-fietserszone

Advertentie – lees hieronder verder

Welke regels gelden?

De belangrijkste regels in een fietszone zijn dat de maximumsnelheid beperkt is tot 30 km/u en dat gemotoriseerd verkeer (auto’s, motoren of vrachtwagens) fietsers niet mogen voorbijsteken. Dat geldt absoluut, ook al is de weg breed genoeg of rijdt de fietser zeer traag.

Deze maximumsnelheid geldt van 30 km/u geldt ook voor de fietsers zelf, dus eveneens voor elektrische fietsen die op hun beurt deze limiet moeten respecteren. Fietsers mogen elkaar wel inhalen. Dat moet langs links gebeuren, tenzij er een file staat, dan mag het ook langs rechts.

Tevens mogen fietsen ook gemotoriseerd verkeer inhalen. Verder blijven alle andere verkeersregels gelden in een fietszone. Dus ook voor de fietsers, die bijvoorbeeld nog steeds voorrang van rechts moeten verlenen.

Noteer tenslotte dat in een Zone 30, die je ook steeds vaker tegenkomt in de steden en gemeenten, enkel een maximumsnelheid van 30 km/u geldt, maar dat gemotoriseerd verkeer daar wel fietsen mag inhalen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Alain De Jong journalist, tekstschrijver, communicatiespecialist

Deel

Gocar marketplace
51.751 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Een tweedehandswagen kopen
Opgepast voor occasies met te kleine motoren

Downsizing was in de eerste twee decennia van deze eeuw het modewoord in de autosector. Maar nu al die auto’s met kleine motoren op de tweedehandsmarkt belanden, is het wel opletten geblazen.

12 december 2024 4 min Hans Dierckx
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.751 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.