Bij de keuze van een nieuwe of tweedehands auto gaan kopers meestal voor een kleur die hen aanspreekt. Felle tinten zoals geel, appelgroen of oranje zijn zelden favoriet. Veel Europeanen kiezen liever voor donkergrijs, zwart of nachtblauw -elegante kleuren, zonder twijfel. Maar naast hun stijlvolle uitstraling hebben deze kleuren ook invloed op het dagelijks gebruik, vooral op warme dagen, die steeds vaker voorkomen.
In een wereld van klimaatverandering en toenemende hittegolven is het slim om twee keer na te denken over de kleur van je auto. De buitentint speelt namelijk een grote rol in de temperatuur binnenin.
Weerkaatsing
Het is eenvoudig om dit fenomeen te begrijpen: denk terug aan je wetenschapslessen op school. Kleuren absorberen zonnestralen op verschillende manieren. Lichte kleuren weerkaatsen het grootste deel van de zonnestralen, terwijl donkere kleuren deze juist opnemen. Zwart absorbeert bijvoorbeeld 90% van de zonnestralen, terwijl wit 70 tot 90% ervan reflecteert.
De absorptie en weerkaatsing van zonnestralen beïnvloeden de temperatuur in de auto merkbaar. Op de carrosserie zelf kan het temperatuurverschil oplopen tot 25°C, wat aanzienlijk is. In het passagierscompartiment is het verschil gelukkig minder groot, meestal tussen de 5 en 7°C. Toch blijft het verschil voelbaar.
Advertentie – lees hieronder verder
Welke kleur kiezen?
Welke kleur moet je kiezen? Moeten we allemaal in een witte auto rijden? Gelukkig niet, want zoals gezegd is het verschil te overzien. Toch merk je het voordeel van een lichte kleur: het interieur raakt minder snel oververhit wanneer je de auto ophaalt van een parkeerplaats, en de airconditioning hoeft minder hard te werken om de temperatuur aangenaam te maken. Dit betekent ook dat je minder energie verbruikt, want een airco op volle kracht kan tot 30% extra brandstof of stroom kosten. In zeer warme gebieden is een witte auto echter wel een verstandige keuze. Dit zie je ook terug in de populairste kleuren in Zuid-Europese landen.
Een goed compromis is bijvoorbeeld lichtgrijs: een universele kleur die toch enkele graden meer comfort biedt. Dit principe geldt voor elke lichtere tint. Bovendien verouderen lichtgekleurde auto’s beter, omdat ze minder blootstaan aan extreme temperaturen. Overweeg ook, indien mogelijk, getinte ramen (vooral achteraan). Deze maken de ruiten minder doorzichtig, maar helpen wel om zonlicht buiten te houden en het interieur koeler te houden.
Kleur blijft een belangrijke factor voor de doorverkoop van een auto. Het loont dus om rekening te houden met de toekomstige markt alsook de veranderende weersomstandigheden.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be