Advies

Welke boorddocumenten moeten in je auto liggen?

Als je met je auto op de openbare weg rijdt, moet je de noodzakelijke boorddocumenten bijhebben. We geven je snel een overzicht van wat verplicht is.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 10 sep. 2023 | Leestijd: 3 min

Rijbewijs en identiteitskaart

De bestuurder moet uiteraard steeds een geldig rijbewijs op zak hebben. Let hierbij op, want de recente elektronische rijbewijzen verlopen na 10 jaar en je moet zelf het initiatief nemen om het weer te vernieuwen.

Daarnaast moeten zowel de bestuurder als alle andere inzittenden een geldige identiteitskaart kunnen voorleggen bij een controle.

Advertentie – lees hieronder verder

rijbewijs-EU-numerik

Gelijkvormigheidsattest en inschrijvingsbewijs

Het gelijkvormigheidsattest krijg je bij de aankoop van je wagen.

Het inschrijvingsbewijs wordt afgeleverd door de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) wanneer je een nummerplaat aanvraagt voor je voertuig. Dit bestaat uit twee delen: één deel bewaar je in de wagen, het andere apart thuis. Hiermee wordt het moeilijker om gestolen wagens door te verkopen, aangezien de set papieren van het voertuig zo onvolledig is.

Keuringsbewijs
Een wagen die minstens vier jaar oud is, moet jaarlijks naar de autokeuring en over een geldig keuringsbewijs beschikken om op de openbare weg te mogen rijden.

papier-voiture

Verzekeringsbewijs

Het verzekeringsbewijs – ook wel de ‘groene kaart’ genoemd, alhoewel het tegenwoordig een wit blad is – toont aan dat je wagen een geldige BA-verzekering heeft. Noteer dat een aanhangwagen met een MTM van meer dan 750 kilogram een eigen verzekeringsbewijs nodig heeft, dat ook in de wagen aanwezig moet zijn.

Tegenwoordig voorzien veel verzekeringsmaatschappijen een digitale versie van het verzekeringsbewijs. Dat is handig, maar moet je er dan wel voor zorgen dat je smartphone steeds opgeladen is en dat je dit document ook deelt met eventuele andere bestuurders.

Daarom is het aangewezen dat je nog steeds een geprint exemplaar van het verzekeringsbewijs in de wagen bewaart om het in alle omstandigheden te kunnen tonen aan de politie of bij een ongeval.

Digitale portefeuille

Het is trouwens een tendens om meer officiële documenten in digitale vorm te voorzien, die je dan kan bewaren in een digitale portefeuille. Momenteel werkt de overheid met de verschillende betrokken partijen aan een kader om deze digitalisering mogelijk te maken, ook voor de boorddocumenten van je wagen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon