Automarkt

In 2023 kan je opnieuw de auto kopen die je echt wil

Sinds 2020 en de coronacrisis is de autosector een periode van onrust verzeild geraakt, waardoor veel kopers hun keuzes beperkt zagen. In 2023 zou alles weer normaliseren en kan je weer de auto van je keuze bestellen.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 3 jan. 2023 | Leestijd: 3 min

De afgelopen twee jaar kende de autosector onrustige tijden. Inderdaad, nadat tijdens de coronacrisis de showrooms moesten sluiten, kwam er een ernstig tekort aan halfgeleiders aan, gevolgd door de stijging van de materiaalprijzen en ten slotte ook de exploderende energieprijzen. Toch is het einde van de tunnel in zicht en wordt 2023 dus het jaar van de terugkeer naar het normale.

In een interview met Sud Presse geeft Christophe Dubon van FEBIAC (Belgische Automobielfederatie) aan dat de verkopen sinds augustus 2022 niet meer zijn gedaald en dat ze nu weer vooruitgaan. Deze situatie geeft het vooruitzicht van een terugkeer naar een normale situatie, na de recessie van de voorbije twee jaar. Natuurlijk is de markt nog niet helemaal van de crisis hersteld, maar alle indicatoren zijn weer positief.

Advertentie – lees hieronder verder

Toeleveringsketens hersteld

Met dit in gedachten zullen de zeer lange levertijden van de afgelopen maanden snel inkorten, zelfs al verschilt de situatie van fabrikant tot fabrikant. Sommige merken, die beter georganiseerd zijn dan andere, beginnen zelfs al een inhaalbeweging te maken, zegt FEBIAC.

autosalon-brussel-2023

Veel merken hebben oplossingen gevonden om hun voertuigen alsnog te kunnen leveren. Sommige opties kunnen bijvoorbeeld achteraf bij de dealer worden geïnstalleerd om te voorkomen dat voertuigen worden geblokkeerd. Twee weken voor de opening van het Autosalon van Brussel is dit nieuws dan ook geruststellend. Het ziet er dus naar uit dat je in 2023 opnieuw de auto zal kunnen kiezen die je echt wilt, wat al twee jaar niet meer het geval was.

Bijna normale wachttijden

Volgens gegevens verzameld door FEBIAC worden de wachttijden korter en is het niet langer nodig om 18 maanden te wachten op een nieuwe auto, maar gemiddeld ongeveer 7 maanden. Toegegeven, dat zijn nog niet de 4 of 5 maanden van voor 2020, maar het gaat zeker de goede richting uit. Zeker omdat de versoepeling van het zero covid-beleid in Azië ook bijdraagt aan het versnellen van deze terugkeer naar normaal. Kortom, het Autosalon krijgt weer betekenis en de autoliefhebbers en kopers kunnen weer dromen…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon