Automarkt

Chinese Geely koopt Proton en Lotus

Na maandenlange onderhandelingen was het uiteindelijk de Chinese groep Geely die het laatste woord kreeg bij de overname van de Maleisische constructeur Proton die ook Lotus in zijn portefeuille heeft. De enige andere kandidaat-overnemer was de groep PSA.

Gert Verhoeven | Gepubliceerd op 29 mei 2017 | Leestijd: 2 min

Zhejiang Geely Holding – de naam van het consortium dat aan het hoofd van Geely staat – en DRB-HICOM, de Maleisische groep die Proton bestuurt, hoopt het akkoord tegen het midden van de zomer rond te hebben. De koper neemt een participatie van 49,9 % in het kapitaal van Proton en verwerft 51 % van de Lotus-aandelen.

Geely heeft al aangegeven dat het Proton wil laten “heropleven”. Proton was ooit de belangrijkste Maleisische constructeur met een marktaandeel van 75%. Het merk zit al jaar en dag in het slop en bouwt vandaag nog slechts 100.000 voertuigen per jaar, die hoofdzakelijk voor de lokale markt zijn bestemd. In de jaren ’90 probeerde het merk nog voet aan wal te krijgen op de Europese markt.

Advertentie – lees hieronder verder

Geely is internationaal gezien helemaal geen onbekende binnen de autosector want deze groep heeft sinds 2010 Volvo in zijn portefeuille en dat is een succesverhaal. Hopelijk ligt via deze weg ook voor Lotus een mooie toekomst in het verschiet…

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon