Auto-industrie

Elektrische auto: de 10 populairste modellen in Europa

De best verkochte elektrische auto’s in Europa, vraag je je af? Drie bijzonder populaire modellen verdedigen hun plaats op het podium met hand en tand…

Geschreven door Maxime Hérion | 05/07/2021

Opnieuw voerde de Tesla Model 3 in mei de lijst van de meest verkochte elektrische auto’s in Europa aan met 8.762 verkochte exemplaren. De compacte Amerikaanse berline wordt gevolgd door de Volkswagen ID.3, die 6.031 eenheden verkocht, en op de derde plaats staat de Renault Zoé geparkeerd, waarvan er 5.738 stuks werden verhandeld. De top 5 wordt afgesloten door de Skoda Enyaq en de Volkswagen ID.4, de eerste SUV’s van deze rangschikking van 100% elektrische auto’s.

Nieuw en oud

De zesde plek wordt bezet door een kleintje met grote allures, namelijk elektrische Fiat 500. Die charmante Italiaan wordt in de top 10 achternagezeten door twee Zuid-Koreanen van dezelfde groep: de Kia e-Niro en de Hyundai Kona Electric, die allebei uitpakken met een zeer overtuigende prijs-prestatieverhouding. De hekkensluiters zijn de Volkswagen e-up! (een van de oudste elektrische modellen op de markt, samen met de Renault Zoé) en de Peugeot e-208, in die volgorde. Opvallend is de afwezigheid van de Nissan Leaf, nochtans een pionier wat betaalbare elektrische auto’s betreft, en van de Porsche Taycan, in België de derde populairste EV.

Volkswagen domineert

Het streefdoel van Herbert Diess, de grote baas van VW, is om de grootste leverancier van elektrische auto’s te worden. De man heeft duidelijk kennis van zaken, want met 83.700 verkochte EV’s in Europa was mei 2021 een absolute topmaand voor de fabrikant, met een spectaculaire stijging van de verkoop van maar liefst 261% ten opzichte van mei vorig jaar. De VW Group heeft 4 modellen in de huidige top 10 en is er in geslaagd om een wereldwijd aandeel van 28,1% te scoren, een van de beste prestaties van het concern in de afgelopen 20 jaar. Stellantis (Peugeot, Citroën, Opel, Fiat…) tekent voor 20,9% en Renault-Nissan voor 10,6%.

Meer is beter?

De verkoop van elektrische auto’s zit duidelijk in de lift en gaat in de toekomst alleen maar toenemen, al is het maar vanwege de druk van de Europese Unie en het nakende verbod om Brussel (en er zullen ongetwijfeld steden volgen) te betreden met een auto op diesel of benzine.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook