Auto-industrie

GM beschuldigt FCA van corruptie: Fusie met PSA in gevaar?

Geschreven door Maxime Pasture | 02/12/2019

Terwijl FCA (Fiat Chrysler Automobiles) in volle onderhandeling is met PSA (Peugeot Citroën DS Opel), heeft GM (General Motors) besloten een klacht in te dienen tegen de Italiaans-Amerikaanse groep. De vraag is waarom. En ook: wordt de fusie tussen FCA en PSA in twijfel getrokken?

GM heeft klacht ingediend tegen FCA wegens corruptie. De Amerikaanse groep beweert dat FCA leden van de UAW (United Auto Workers) Union heeft omgekocht om meer tijdelijke werknemers in dienst te nemen, maar ook om haar werknemers minder te betalen. Volgens gegevens van het Center for Automotive Research (CAR) bedraagt het gemiddelde uurloon 63 dollar bij GM, 61 dollar bij Ford en 55 dollar bij FCA. Maar volgens sommige deskundigen zijn FCA-medewerkers over het algemeen minder ervaren, wat dit cijfer zou verklaren. Ondanks deze door de CAR aangekondigde bedragen per uur zijn GM-werknemers afgelopen september op advies van de UAW Union in staking gegaan en hebben ze een beter salaris geëist. GM raamt “de schade” op enkele miljarden dollars.

De FCA-top beweert dat GM klacht heeft ingediend om zich te kunnen mengen in de onderhandelingen met PSA. Maar volgens onder andere Reuters kan de fusie niet in twijfel worden getrokken. Beter nog: de Europese ondernemingsraad van PSA heeft onlangs de voorgestelde fusie met FCA goedgekeurd. Het is daarom waarschijnlijk dat de formalisering in de dagen die volgen wordt aangekondigd.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's