Auto-industrie

Groot verschil tussen Belgische en Nederlandse autoverkoop

Geschreven door Richard de Jong | 03/03/2021

2020 zal in de geschiedenisboeken ingaan als het jaar van de coronapandemie, met alle negatieve gevolgen van dien, ook voor de auto-industrie. Alleen zijn die wel verschillend van land tot land. In dit artikel vergelijken we België met Nederland.

De economische neerwaartse trend van 2020 is niet begonnen in maart of april, maar al in januari: toen al liet de economie een dip zien en vielen de autoverkopen tegen. De coronaviruspandemie versterkte dit effect alleen maar. Maar hoe is het dan gegaan met de auto-industrie in 2020? En wat met de verschillen tussen Nederland en België? Een overzicht.

In Nederland

RAI Vereniging en BOVAG voorspelden 425.000 autoverkopen voor 2020, met een . Dit totale aantal werd nooit gehaald, terwijl het marktaandeel van EV’s te laag werd ingeschat. Concreet werden er in Nederland vorig jaar 356.000 nieuwe auto’s ingeschreven – een afname van maar liefst 20% ten opzichte van 2019 – en was 20% daarvan van de elektrische soort – een verdubbeling van wat werd voorspeld en 14% meer dan het jaar voordien.

In België

Bij ons moesten autodealers hun deuren al veel eerder sluiten aangezien alle niet-essentiële winkels geen klanten meer mochten ontvangen. In april 2020 stortte de automarkt in België dan ook compleet in elkaar. Amper 5.300 nieuwe inschrijvingen werden gemeld, wat een daling van maar liefst 90% betekende. Kijken we naar de eerste vier maanden in hun geheel, zien we een daling van 37% in vergelijking met dezelfde vier maanden van 2019. Toch wist de Belgische automarkt zich later in het jaar nog redelijk te herstellen. Medio december werd de balans opnieuw opgemaakt (voor het hele jaar) en uit die verkoopcijfers leren we dat er in 2020 ongeveer 20% minder wagens werden verkocht dan in 2019, procentueel een even grote daling als in Nederland. Wat elektrische auto’s betreft: hun aandeel is langzaam maar zeker blijven groeien, van 1,5% naar 2.9%. Da’s bijna een
verdubbeling, maar nog altijd maar een schamel succes in absolute getallen en in vergelijking met Nederland. En hybrides? Daarvan is het aandeel in België , meer dan een verdubbeling dus.

Het volledige artikel kan je terugvinden

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's