Automarkt

Is de waterstofauto nu al dood?

Terwijl batterij-elektrische auto’s industrieel en commercieel in de lift zitten, hebben waterstofauto’s het moeilijk. De verkoop loopt zwaar terug, ook al blijven sommige constructeurs er rotsvast van overtuigd. Is de waterstofauto nu al bijna kansloos?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 19 sep. 2023 | Leestijd: 5 min

In vergelijking met de batterij-elektrische wagen gaat het niet goed met de waterstofauto, die ook elektrisch aangedreven wordt, maar zijn stroom opwekt met behulp van waterstof. De waterstofauto heeft onmiskenbare voordelen op het vlak van laadsnelheid (je tankt hem vol in enkele minuten) en rijbereik, maar belandt steeds meer op de achtergrond.

Volgens het Zuid-Koreaanse onderzoeksbureau SNE Research daalde de verkoop van waterstofauto’s tussen januari en juli 2023 met 9,6 procent. Een daling van bijna 10 procent lijkt misschien niet alarmerend, maar vergeet niet dat de markt voor brandstofcelauto’s heel klein is. In de eerste zeven maanden van het jaar geraakte die niet eens boven de 10.000 eenheden: er werden precies 9.619 exemplaren verkocht.

Advertentie – lees hieronder verder

fonctionnement-voiture-hydrogene_100421_1200_675

Nochtans mooie vooruitzichten

De Hyundai-groep bouwt een groot deel van de waterstofauto’s die wereldwijd verkocht worden. In de eerste zeven maanden van het jaar verkocht Hyundai 3.662 exemplaren van de Nexo en de (bij ons niet verkrijgbare) Elec City-bussen. Dat betekent een daling van 40 procent. Hyundai blijft marktleider met een aandeel van 38,1 procent, maar we kunnen niet om de vaststelling heen dat de vraag daalt.

Bij Toyota, dat de nieuwe Mirai aanbiedt, is de verkoop met 15,8 procent gestegen, waardoor de Japanse constructeur een marktaandeel van 30 procent inneemt bij de waterstofauto’s. Maar ook hier zijn de absolute verkopen eerder symbolisch in verhouding tot de investeringen in onderzoek, ontwikkeling en productie: 2.884 inschrijvingen. Last but not least betreedt ook China het toneel van de waterstofwagens met Kinglong, dat bedrijfsvoertuigen bouwt en tussen januari en juli 2023 886 verkopen realiseerde.

Azië als motor

Zuid-Korea blijft het land met de meeste waterstofauto’s: 3.390 op een totaal van 9.619 waterstofauto’s. China is tweede (3.073 auto’s) en de Verenigde Staten derde (2.333 exemplaren), voor Europa (566 exemplaren) en Japan (235).

Deze cijfers liegen er niet om en tonen dat de waterstofauto het echt moeilijk heeft. Het hoeft dus niet te verbazen dat sommige constructeurs de komende maanden wellicht de handdoek in de ring gooien omdat ze de investeringen te hoog vinden. Dit moet je ook zien binnen de grotere context: er is een wedloop aan de gang rond de elektrische auto en kostenbesparingen zijn nodig door de prijzenoorlog op bepaalde markten.

toyota-mirai-2023-exterior-oem-01 - copie

Bovendien zijn er nog heel wat hindernissen voor de waterstofauto: het rendement van brandstofcellen ligt erg laag (15 procent tegenover 85 procent voor een elektrische auto op batterijen), er is bijna geen tankinfrastructuur en de kostprijs van een kilo waterstof blijft hoog (onvermijdelijk aangezien er momenteel weinig waterstof wordt geproduceerd).

Net op dit moment is het Deense bedrijf Everfuel tot de spijtige conclusie gekomen dat waterstofauto’s commercieel niet levensvatbaar zijn. Het bedrijf heeft daarom zopas besloten om zijn plannen voor negentien nieuwe waterstoftankstations in Denemarken te schrappen, terwijl het tegelijk de sluiting van zijn drie bestaande locaties heeft aangekondigd na een verlies van meer dan 11 miljoen euro.

Betekent dit dat de waterstofauto dood is? Laten we het kind niet met het badwater weggooien, want deze mobiliteitsoplossing blijft veelbelovend en verdient meer dan een symbolisch succes. Om meer interesse te creëren in de waterstofauto moeten we wachten op grootschalige productie van waterstof, zoals gepland voor de industrie over enkele jaren. De toekomst zal uitwijzen wat er met deze auto’s gebeurt. Er liggen nog enkele uitdagingen in het verschiet. Wie durft ze aan te gaan?

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon