Auto-industrie

Massa-ontslagen bij Ford en Jaguar Land Rover: de elektrische auto gaat voor

Geschreven door Joris Bosseloo | 18/01/2019

Ford en Jaguar Land Rover hebben op enkele dagen tijd herstructureringen aangekondigd. Dat betekent dat er in de sector alweer duizenden jobs verloren zullen gaan. Gaat het slecht met de automobielindustrie of zit hier meer achter?

Wéér banenverlies dus. Bij Jaguar Land Rover schuiven ze de schuld af op de brexit, de “dieselfobie” waaraan iedereen lijkt de lijden en de marktsituatie in China die minder gunstig is dan verwacht. Alleen al daardoor mogen 4.500 hun job vaarwel zeggen. In het Verenigd Koninkrijk zal de groep starten met vrijwillige ontslagen, in de rest van Europa zullen die ontslagen op minder vrijwillige basis gebeuren. Met het bespaarde geld (zo’n 2,5 miljoen Britse ponden op 18 maanden tijd) wil de groep extra investeren in elektrische en zelfrijdende auto’s.

Bij Ford zou de herstructurering dan weer met de algemene slechte verkoop te maken hebben, of toch met de moeilijkheid om deftig winst te maken. De Amerikaanse massaconstructeur wil bepaalde markten fors reorganiseren en daardoor zullen er onherroepelijk modellen (en jobs) verdwijnen. Bovendien gaat het gerucht de ronde dat Ford de kosten wil delen met VW voor de ontwikkeling van een reeks elektrische automodellen…

Trefwoorden

Lees ook