Auto-industrie

Prijzen van nieuwe auto’s fors gestegen op 20 jaar tijd

Het is duidelijk: auto’s worden steeds duurder en dit fenomeen is nog meer uitgesproken als we kijken naar elektrische auto’s. Gocar Data ging de evolutie van de prijzen over de afgelopen jaren na. Het is zo beangstigend dat we ons afvragen of we binnenkort nog wel een nieuwe auto kunnen kopen…

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 01/02/2022 | Leestijd: 4 min

Inflatie  – of de algemene stijging van de prijzen – is een onoverkomelijk fenomeen waarmee je moet leven: elk jaar stijgen de consumptieprijzen, waardoor de kosten van het levensonderhoud duurder worden. Dit geldt voor alle sectoren, inclusief de automobielsector.

Uit een enquête van de krant Le Soir blijkt dat op een tiental jaar de prijzen van nieuwe auto’s flink zijn gestegen. De voorbeelden zijn schrijnend: een Citroën C3 diesel bijvoorbeeld zag zijn prijs stijgen van 14.800 euro in 2010 naar 18.300 euro in 2021, wat overeenkomt met een toename van 24%.  Over het algemeen volgen de prijzen van andere modellen dezelfde curve, maar voor sommigen van hen is de prijsstijging aanzienlijker. Zo onderging een Volkswagen Golf in dezelfde 10 jaar tijd een prijsstijging van rond de 35%!

Advertentie – lees hieronder verder

Wat kunnen we hieruit afleiden? Dat inflatie onze koopkracht aantast? Eigenlijk niet, want inflatie is echt niet de enige verantwoordelijke factor voor deze prijsstijging. Le Soir vernam van de FOD Economie dat de inflatie over deze periode (2010-2021) volgens de berekeningen van administratieve specialisten ‘slechts’ 15,9% bedraagt. Maar hoe is de rest van de stijging dan te verklaren?

Relativeren van de stijging

Op 20 jaar zijn de prijzen van nieuwe auto’s geëxplodeerd

 

In feite zou de rest van de stijging (van 10 naar 20% als we naar de hogere voorbeelden verwijzen) van de fabrikanten komen. Dit blijkt uit de gegevens die door Gocar Data zijn verzameld. Veel fabrikanten hebben ervoor gekozen om hogerop te mikken, met beter uitgeruste auto’s die uiteraard duurder werden. Daarom zien we volgens analisten van Gocar Data dat als we deze upgrade en extra uitrusting weglaten, de prijs van een Golf eerder met 20% zou stijgen, wat meer in lijn is met de groei en de verzamelde gegevens over de inflatie.

Een goede techniek om inzicht te krijgen in de evolutie van de autoprijzen is om deze prijzen van de meest betaalbare modellen van de afgelopen 20 jaar te vergelijken. We zien dan dat de prijs van een Audi met 33% is gestegen, maar dat ook die van een Fiat met 100% is toegenomen. En dat is normaal, want het instapmodel, de 500, is gepositioneerd als een trendy model, wat absoluut niet zo was met de kleine Fiat Panda of de Seicento van weleer. Nu vind je de goedkoopste modellen op de markt bij Dacia. Maar voor hoe lang nog, want ook hier wordt de upgrade langzaam ingezet.

Welke brengt de toekomst?

En 20 ans, le prix des voitures neuves a explosé

Betekent dit dat auto’s betaalbaar blijven? Niet echt, want de opwaartse trend is onvermijdelijk en de consument kan er niet omheen. Bovendien is het duidelijk dat de lonen niet in dezelfde verhoudingen zijn gestegen, hoewel het waar is dat sommige producten steeds minder kosten (elektronica zoals smartphones, televisies, vaatwassers en andere).

Daarnaast roept de komst van de elektrische auto ook vragen op, omdat in vergelijking met een model met een verbrandingsmotor de prijs van het batterijmodel vaak 50-60% hoger is. En aangezien een particulier die auto niet fiscaal kan aftrekken zoals bedrijven of zelfstandigen, moet hij de volledige aankoopprijs slikken. Toch staat de elektrische auto nog in de kinderschoenen. En dus zullen de prijzen geleidelijk dalen dankzij de industrialisatie (volumes), maar ook door toekomstige technologische vooruitgang, vooral voor de batterijen. Bij verschillende merken wordt geschat dat de kosten van de batterijpakketten tussen 2020 en 2024 met meer dan 40% zullen zakken en tegen 2030 met nog eens 20%. Wordt vervolgd…

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie