Automarkt

Tweedehandsmarkt in opmars, prijzen stijgen

De tweedehandsmarkt doet het goed. Dat blijkt uit de cijfers van mobiliteitsfederatie Traxio. Gegevens van Gocar Data laten dezelfde trend zien: meer inschrijvingen en stabiliserende prijzen.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 7 dec. 2023 | Leestijd: 3 min

De markt voor tweedehandswagens groeit. In november steeg de verkoop opnieuw en waren er 57.519 inschrijvingen. Dit is een stijging van 6,5 procent tegenover 2022, volgens mobiliteitsfederatie Traxio. Een uitstekend resultaat dus, dat de algemene trend bevestigt, want ook de markt voor nieuwe auto’s stijgt aanzienlijk (+26,1 procent, tot 37.552 stuks).

Deze goede gezondheid wordt bevestigd door de samengetelde cijfers voor de eerste elf maanden van 2023, die 7,8 procent stijgen tegenover dezelfde periode in 2022. Er blijft wel nog een kleine daling van 2,7 procent tegenover 2021. Dat is logisch, want de leveringen van nieuwe auto’s werden verstoord door de oorlog Oekraïne en uiteraard de leveringsproblemen door covid.

Advertentie – lees hieronder verder

car key

Filip Rylant, woordvoerder van Traxio: “De occasiemarkt blijft gunstig evolueren, mede dankzij de grotere beschikbaarheid van tweedehandswagens en stabiliserende of zelfs licht dalende prijzen.” Dit is te danken aan het herstel van de leveringen van nieuwe auto’s, maar ook aan de voorraad van nieuwe auto’s, met vrij veel onverkochte wagens.

Marktanalyse van Gocar Data

De gegevens van Traxio worden bevestigd door die van Gocar Data. Het aantal zoekertjes op de platformen (alle platformen samen) is in een jaar tijd met bijna 30 procent gestegen: 155.000 tegenover 121.000 vorig jaar. Het aanbod van hybride auto’s is verdubbeld en van elektrische auto’s zelfs verdrievoudigd.

Ook de prijzen evolueren. De gemiddelde prijs van een tweedehandsauto bij een handelaar is gestegen van 29.802 euro naar 31.880 euro (+7 procent) en de gemiddelde prijs bij een particulier klom van 18.098 euro naar 18.791 euro (+4 procent), een iets kleinere stijging dus. Dit valt te verklaren door de evolutie van het aanbod, met meer hybride en elektrische auto’s die onvermijdelijk duurder zijn dan benzine- of dieselmodellen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon