Auto-industrie

Waarom Tesla wagens zonder USB-aansluiting levert

De afgelopen weken heeft Tesla auto’s geleverd zonder USB-poort of draadloze oplaadtechnologie. Gaat het om een technologische verandering of is er een echt probleem?

Geschreven door David Leclercq | 20/11/2021

De afgelopen weken merkten verscheidene klanten die hun nieuwe Tesla Model 3 of Y in ontvangst namen dat de USB-poorten minder goed werkten, net als de draadloze oplaadtechnologie. Een vreemde toestand die deze nieuwe eigenaars ertoe aanzet om de constructeur om uitleg te vragen … die echter niet officieel reageerde.

In werkelijkheid was het een tekort aan halfgeleiders (elektronische chips) op de markt dat Tesla ertoe verplichtte om onvolledige voertuigen aan zijn klanten te leveren. Bij de afwezige componenten zaten de USB- en USB C-poorten en de draadloze oplaadmodules, zowel vooraan als achteraan. Straf, want deze elementen zijn essentieel om je mobiele telefoon of accessoires te kunnen aansluiten!

Geen verklaring van Tesla

Van de kant van Tesla kwam er geen verklaring, zodat je zou kunnen denken dat het om een eenvoudige vergissing zou kunnen gaan. Maar dat was helemaal niet het geval. De fabrikant heeft inderdaad sommige klanten – maar waarom dan niet allemaal? – ingelicht over deze afwezigheid, met de boodschap dat deze onderdelen rond half december in een servicepunt van het merk en zonder extra kosten op het voertuig kunnen worden gemonteerd.

Ook al is het niet officieel, toch is Tesla niet het enige merk dat zo handelde. Inderdaad, andere constructeurs volgen dezelfde strategie om waarschijnlijk het omzetverlies te beperken, dat nu al kolossaal is. BMW levert bijvoorbeeld sommige van zijn modellen zonder aanraakscherm (wat duidelijk zichtbaar is), en verzekert zijn klanten dat het later door een dealer zal worden geïnstalleerd zodra de onderdelen weer beschikbaar zijn. Het zijn vreemde tijden!

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook