Auto-industrie

Waarom zouden Belgen overstappen op de elektrische auto?

Europ Assistance heeft een grootschalig onderzoek uitgevoerd om de redenen te onthullen die Belgen ertoe zouden aanzetten om de elektrische auto te gebruiken. Voorlopig valt er namelijk weinig enthousiasme te bespeuren. 

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 02/04/2022 | Leestijd: 4 min

Overal wordt de transitie naar de elektrische auto aangeprezen. Omwille van het milieu en de volksgezondheid (luchtkwaliteit) natuurlijk, maar ook voor het plezier, het comfort en (sinds de oorlog in Oekraïne) de energieonafhankelijkheid. Geleidelijk aan wordt de markt zeker diverser en beginnen we meer toegankelijke modellen te zien, maar dat neemt niet weg dat de elektrische auto vandaag nog veel weerstand ondervindt.

Zijn de vooruitzichten voor de komende jaren positief? Zeker, al komt die stroomversnelling er hoofdzakelijk omdat de overheid beslist heeft alleen de elektrische modellen 100 procent fiscaal aftrekbaar te maken. Maar mocht dat niet zo zijn …

Advertentie – lees hieronder verder

In dat verband voerde Europ Assistance een grootschalig onderzoek uit om aan de betrokken Belgen te vragen welke redenen hen zouden aanzetten om daadwerkelijk over te stappen op de elektrische wagen. Die beweegredenen zijn talrijk en gevarieerd.

Eerst ecologie

Europ Assistance a voulu savoir ce qui motiverait les Belges à adopter la voiture électrique. Surprise, surprise...

De eerste reden die de ondervraagden geven, is ecologie (24 procent). Het gaat vooral om de bescherming van het milieu. Een mooi signaal dat getuigt van respect voor de aarde en anderen. Maar de tweede reden die ze aanhalen, is … de wettelijke verplichting (14 procent). Het bewijs dat de Belg de elektrische auto toch vooral onder dwang in de armen zou sluiten. Dit is trouwens al enigszins het geval door de nieuwe aftrekbaarheidsregels die vanaf 2026 het einde inluiden voor alle voertuigen met verbrandingsmotoren.

Uit het onderzoek blijkt dat de Belg sceptisch staat tegenover de ecologische dimensie van elektrische auto’s (35 procent). Er is dus veel werk aan de winkel om te informeren over de wereldwijde ecologische kwaliteiten van deze voertuigen.

Dit gezegd zijnde, is het vooral de aankoopprijs die de Belg afschrikt (77 procent), net als de praktische aspecten die nog onvoldoende ontwikkeld zijn. 54 procent vindt namelijk dat de laadinfrastructuur niet volstaat, 43 procent dat thuisladen te ingewikkeld is en nog eens 43 procent dat het rijbereik niet volstaat.

Welke stimuli brengen verandering?

Je kunt je afvragen welke criteria of stimuli de Belg dan wel zouden motiveren om over te stappen op de elektrische auto. Het onderzoek schuift meerdere hefbomen naar voren: een lagere prijs (37 procent), betere infrastructuur (29 procent), telewerk (22 procent; om je auto minder te gebruiken en te kunnen opladen) maar ook… overheidssteun bij de aankoop via premies of subsidies (31 procent). Het idee van financiële steun aan de burger komt vaak terug en wordt door veel organisaties aangehaald als een doorslaggevende factor om actie te ondernemen.

Uit het onderzoek blijkt ook een generatiekloof in de houding tegenover de transitie naar de elektrische auto. Ouderen vinden de beperkingen blijkbaar te groot. Bovendien denkt 74 procent van de respondenten dat de overstap naar een elektrische auto hun leven ingewikkelder zal maken, terwijl 70 procent ook vindt dat burgers te weinig doen voor duurzamere mobiliteit.

Europ Assistance geeft daarnaast aan dat de fiets wordt beschouwd als hét middel voor zachte mobiliteit van de toekomst, ook al zijn de ondervraagden het er momenteel over eens dat het aantal ongevallen en de ‘agressiviteit’ toeneemt door het grotere aantal fietsen op de weg. De jongere generatie heeft een andere mening, want die gelooft dat de fietsen op geen enkele manier het verkeer belemmeren. Conclusie: de overstap naar de elektrische auto vereist een mentaliteitsverandering. En een generatiewissel.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie