Automarkt

Westerse auto’s al verouderd voor de Chinezen

Zijn de Chinezen nationalisten? Men zou kunnen denken van wel. Terwijl Europese fabrikanten tot voor kort nog de maatstaf waren voor luxe en knowhow, beginnen Chinese klanten de voorkeur te geven aan nationale producten die “minder ouderwets” zijn.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 21 apr. 2023 | Leestijd: 4 min

China is onlangs de grootste automarkt ter wereld geworden (20 miljoen van de 80 miljoen auto’s die jaarlijks worden geproduceerd). Dit is te danken aan een bevolking die economisch geëmancipeerd raakt, maar ook aan een klantenbestand dat tweeënhalf keer zo groot is als dat van Europa en bijna vier keer zo groot als dat van de Verenigde Staten.

Europese autofabrikanten begrijpen al lang de waarde van zich te vestigen in China, lokaal bouwen (wat ook enigszins wordt afgedwongen door de Chinese overheid), technologie delen en hun ontwerpen aanpassen aan de Chinese voorkeuren.

Advertentie – lees hieronder verder

De afgelopen jaren zijn de zaken echter snel veranderd en hoewel Europese fabrikanten nog steeds goede zaken doen in dit Aziatische land, moeten we erkennen dat de Chinese fabrikanten enorme vooruitgang hebben geboekt. Dongfeng, Great Wall en BYD, die enkele jaren geleden nog werden bespot, zijn niet langer het lachertje binnen de autowereld. Integendeel: ze trekken zelfs Europese klanten aan, die bekendstaan als zeer veeleisend.

P90399473-production-of-the-5th-generation-of-high-voltage-batteries-at-bmw-brilliance-automotive-china-09-202-2000px

Last but not least sprong de Chinese auto-industrie al heel vroeg op de elektrische wagen, zelfs zo dat het nu een echte voorsprong heeft op het vlak van industrialisering en dus ook op het vlak van vermindering van de productiekosten.

Lang leve de nationale merken

Deze situatie staat op het punt de bestaande marktpsychologie om te keren: Chinese klanten keren zich nu af van buitenlandse merken en geven de voorkeur aan hun lokale merken, zoals blijkt uit een onderzoek van de New York Times. Eind 2022 waren 80% van de in China verkochte elektrische auto’s Chinees en niet langer buitenlands.

volvo-car-china

De cijfers spreken voor zich: Hyundai Motor, de Zuid-Koreaanse reus, verkocht in 2016 1,8 miljoen auto’s in China en vorig jaar slechts 385.000, GM heeft zijn verkoop daar sindsdien gehalveerd, terwijl ook Volkswagen marktaandeel heeft verloren, zij het minder dan de meeste buitenlandse autofabrikanten dankzij een breder elektrisch aanbod dan zijn concurrenten.

Ook design en technologie

Maar er is nog iets: Chinese klanten waarderen nu ook de stijl en technologie van de auto’s van hun binnenlandse fabrikanten. Vroeger zwoeren ze bij Audi, BMW of Mercedes, maar nu niet meer en ze vinden buitenlandse fabrikanten zelfs saai… aldus de door de New York Times geïnterviewde mensen. Zelfs Chinese Porsche-liefhebbers zeggen dat Amerikaanse of zelfs Europese auto’s ouderwets lijken tegenover de snelle industrie in China.

Seal Details 10

De situatie lijkt voldoende gemarkeerd om de managers van westerse merken zorgen te baren. Voor de Beijing Motor Show, waar VW zijn nieuwe elektrische sedan, de ID.7, presenteert, zou de groep twee vliegtuigen vol intellectuelen hebben gestuurd om de markt opnieuw te onderzoeken en oplossingen te vinden voor de vertraging in de ontwikkeling van Volkswagen in China. Zal China onze auto-industrie, die al meer dan een eeuw floreert, omkeren? Dat valt nog te bezien maar als ook de Amerikanen en Europeanen Chinese auto’s beginnen te verkiezen, hebben onze fabrikanten heel wat om zich zorgen over te maken…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon