Automarkt

Zullen Amerikanen overstappen op elektrische auto’s?

Vanuit Europa worden Amerikanen gezien als oliejunkies die alleen zweren bij kolossale voertuigen met V8’s op benzine. Dit is duidelijk een vooropgezet idee, nu blijkt dat meer dan de helft van de Amerikanen geïnteresseerd lijken te zijn in elektrische auto’s. Betekent dit dat de elektrische transitie toch sneller zal verlopen in de VS?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 14 jan. 2023 | Leestijd: 4 min

Tot nu toe was Amerika het land van de eigen auto, de pick-up of de grote V8. In dit land was het brandstofverbruik van weinig belang, want waar het om ging was om te genieten, om het hoofd te kunnen bieden aan zeer wisselende weersomstandigheden en om bijzonder lange afstanden af te leggen. Staat de status van de almachtige (en doorgaans goedkope) auto op het punt te veranderen? Duidelijk wel, want hoewel bevoorrecht in vergelijking met Europa, is het land van Uncle Sam ook niet immuun voor de stijgende brandstofprijzen. Dit zet automobilisten natuurlijk aan het denken.

Tot nu toe bleef het Amerikaanse ecologische bewustzijn – en de invoering van elektrische auto’s – beperkt tot enkele staten zoals Californië of die aan de oostkust (New York en Massachusetts met steden als Boston). Deze trend begint zich geleidelijk uit te breiden naar andere regio’s die gewoonlijk meer weerstand bieden tegen deze verandering. In een enquête uitgevoerd door specialist in autoverzekering Jerry, bleek dat in 2021 39% van de Amerikanen waren geïnteresseerd in elektrische auto’s. Verrassing: een jaar later was 49% van de ondervraagden geïnteresseerd. Hoe dit komt?

Advertentie – lees hieronder verder

De crisis, natuurlijk.

Het zijn vooral de jongeren die het meest geïnteresseerd zijn in deze technologie, aangezien 60% van de gunstige meningen werden verzameld bij mensen die in de jaren tachtig en later zijn geboren. De “boomer”-groep is met 40%, logischerwijs, minder geneigd om te veranderen.

Maar waar komt deze plotselinge mentaliteitsverandering vandaan? Wel, de crisis. Uit de enquête blijkt dat 70% van de ondervraagden aan een elektrische auto denkt in kader van kostenbesparing, meer bepaald om de brandstofkosten te drukken.

american-interest-VE-jerry-study

Kortom, het financiële aspect, en dus minder het milieu- of trendy aspect,  wordt de belangrijkste motivatie om een elektrische auto te kopen in de Verenigde Staten. Vreemd genoeg is ook het belastingvoordeel, 7.500 dollar voor de aankoop van een elektrische auto die in Noord-Amerika is gebouwd, niet doorslaggevend maar gaat het hem duidelijk meer over het verlagen van de effectieve rijkosten.

Tesla blijft koploper

Zijn Amerikanen chauvinisten? Niet noodzakelijk, maar Tesla is nog steeds het meest gewenste merk, met 32% van de potentiële keuzes van de respondenten. Ford (zou het de Mustang Mach E kunnen zijn?) deelt met 16% van de stemmen de tweede plaats met Chevrolet.

RAM-Electric

Het valt nog te bezien of de Amerikanen daadwerkelijk zullen veranderen en hoe snel zij de overgang naar elektrische auto’s zullen omarmen. Wij weten dat wanneer de Amerikanen ergens toe besluiten, zij daaraan vasthouden en massaal investeren om hun doel koste wat kost te bereiken. Het valt nog te bezien of zij Europa (enigszins) kunnen inhalen. Het is natuurlijk niet onmogelijk.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon