Boetes

Burgemeester van deze Belgische stad neemt auto’s van overtreders in beslag

In deze Belgische stad wacht overtreders die te vaak betrapt worden op overdreven snelheid een onaangename verrassing: de burgemeester heeft besloten hun auto in beslag te nemen.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 20 okt. 2023 | Leestijd: 3 min

Wie in het Limburgse Genk woont en een zware voet heeft, kan maar beter op zijn tellen passen. Wim Dries (cd&v), de burgemeester van de stad, heeft namelijk een opmerkelijke beslissing genomen: als je te vaak betrapt wordt op overdreven snelheid, dan wordt je auto in beslag genomen.

Kan een burgemeester zo’n beslissing nemen? Volgens onze collega’s van het Nieuwsblad luidt de regel als volgt: de auto van elke Genkenaar die in drie maanden tijd minstens zestien GAS-snelheidsboetes krijgt, wordt in beslag genomen. Concreet wordt deze regel toegepast voor alle snelheidsovertredingen van maximaal 20 km/u in de zone 30 of 50.

Advertentie – lees hieronder verder

Focus op bepaalde recidivisten

Volgens de stad is deze maatregel genomen omdat een groepje recidivisten de spot drijft met de boetes. “We stellen vast dat er nog altijd een kleine groep recidivisten is die het niet erg vinden om elke keer gemiddeld 54 euro boete te betalen. Daarom deze maatregel”, legt burgemeester Wim Dries uit aan het Nieuwsblad.

Met deze maatregel, die op zijn zachtst gezegd radicaal is, hoopt de burgemeester automobilisten die te snel rijden maar ontsnappen aan gerechtelijke vervolging te sensibiliseren. Ze rijden te snel, maar niet snel genoeg om te leiden tot een proces-verbaal dat naar het parket gaat.

Hoewel er veel recidivisten onder deze groep automobilisten zijn, geeft de burgemeester toe dat het geen snelheidsduivels zijn. Maar hij stelt vast dat ze hun rijgedrag niet aanpassen om boetes te voorkomen. Er zal preventief worden opgetreden tegen bestuurders die al tussen de acht en elf GAS-boetes hebben opgelopen: zij krijgen een waarschuwingsbrief van Wim Dries. Het resultaat van deze maatregel valt nog af te wachten.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon