Boetes

In Spanje kan het je duur te staan komen als je dit grappige verkeersbord negeert

De weg kan soms grappige verrassingen in petto hebben. Zoals in Spanje, waar onlangs een nieuw geel bord werd geïntroduceerd met een icoon van een drone, een helikopter of zelfs een wifi-signaal. Voor wie dit bedoeld is? Automobilisten en motorrijders. Dat lijkt niet voor de hand liggend, maar als je het bord niet respecteert, dan kan dat veel geld kosten.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 27 nov. 2023 | Leestijd: 3 min

De verkeersregels zijn niet gestandaardiseerd in Europa. Dit betekent ook dat elk land het recht heeft om zijn eigen bewegwijzering te maken, wat soms tot verrassend leidt. Dat is het geval in Spanje, waar op sommige wegen een nieuw soort fluorescerend gele borden te zien is met een drone, een helikopter, een motorrijder of zelfs een wifi-icoon. Niet per se gemakkelijk te begrijpen op het eerste gezicht.

Dit teken is bedoeld voor mensen die onderweg zijn. Maar wat betekent het precies? Ten eerste geldt dit bord niet alleen voor motoren, maar ook voor auto’s en vrachtwagens. Ten tweede geeft het aan dat weggebruikers een weggedeelte oprijden waar de snelheid wordt gecontroleerd door een radar, maar op een iets andere manier dan gebruikelijk.

Advertentie – lees hieronder verder

Drones en helikopters

De symbolen op het bord geven aan dat snelheidscontroles kunnen worden uitgevoerd met een drone of helikopter. Behoorlijk indrukwekkende middelen, aangezien drones op een hoogte van 120 m vliegen, waardoor ze vrijwel niet detecteerbaar zijn. Ze kunnen ook met een snelheid van 80 km/u vliegen, meer dan genoeg om een auto bij te houden, en ze kunnen snelheidsovertredingen detecteren vanaf een afstand van 2 km.

De Spaanse politie heeft 39 drones die al 2 jaar in gebruik zijn, en niet alleen voor snelheidsovertredingen: ze worden ook gebruikt om roekeloos gedrag op te sporen en het verkeer op de wegen, ook bergachtige stukken, in de gaten te houden. De hogeresolutiecamera’s van de drones kunnen het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur detecteren, evenals het niet dragen van een veiligheidsgordel.

12 helikopters en fikse boetes

Naast drones heeft de Spaanse politie ook 12 helikopters die voor hetzelfde doel worden gebruikt. De boetes in Spanje zijn hoog. Op het gebruik van een mobiele telefoon staat een boete van 200 euro, net als op het niet dragen van de veiligheidsgordel. Dus ook in België moet je op je hoede zijn, want in sommige delen van het land gebruiken de autoriteiten ook drones om het verkeer in de gaten te houden en gevaarlijk rijgedrag op te sporen.

Foto: YouTube screenshot

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon