Boetes

Boetes: drones om overtreders te betrappen

De afgelopen maanden heeft de politie haar arsenaal aan hulpmiddelen om overtreders op te sporen fors uitgebreid. De federale en lokale politie gebruiken nu ook drones. Maar hoe en voor wie?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 7 nov. 2023 | Leestijd: 4 min

Sinds kort vertrouwt de politie op tal van nieuwe technologieën om verkeersovertreders op te sporen: trajectcontroles, Lidars en ANPR-camera’s bestuurd door kunstmatige intelligentie zijn allemaal zeer effectieve nieuwe methoden. De overheid gaat echter nog een stap verder, namelijk door drones te gaan inzetten.

Het gebruik van drones voor verkeersveiligheidsdoeleinden is niet nieuw en bestaat al in Frankrijk en Spanje, zoals Sud Presse meldt. Daar worden ze gebruikt om zware verkeersovertredingen op te sporen, maar ook op snelwegen om de snelheid van automobilisten te meten. En in Spanje worden ze niet alleen gebruikt op snelwegen, maar ook in grote steden zoals Madrid.

Advertentie – lees hieronder verder

drone-police2

En in België?

Ook in België gebruikt de politie drones om bepaalde missies op de wegen uit te voeren. Volgens Sud Presse, dat de betrokken diensten interviewde, worden drones ingezet om bepaalde doelen te spotten in het kader van speciale acties. Bijvoorbeeld door de arbeidsinspectie, of in zaken die worden onderzocht door de socialezekerheidsinstanties.

Toch beginnen ook de lokale politiekorpsen deze toestellen meer te gebruiken, vooral in het zuiden van het land waar de bevolkingsdichtheid lager is. Zo gebruikt in Florenville de lokale politie drones voor ongeveer 80 missies per jaar, waaronder interventies langs de wegen. Er is een snelle interventiedrone en een observatiedrone uitgerust met een thermische camera.

Een beter overzicht

Het gebruik van deze apparaten geeft een beter overzicht van de wegen en ze worden vaak gebruikt tijdens wegcontroles om bestuurders op te sporen die een U-bocht proberen te maken om het controlepunt te vermijden, of die een andere route nemen. Het doel is om dan een snel voertuig in te schakelen en deze bestuurders in te halen.

car-driving

Op dit moment zijn de drone-missies in deze zone vooral gericht op wegbewaking, maar toepassingen worden geleidelijk breder en deze vliegende toestellen worden ook gebruikt voor huiszoekingen of om drugsteelt te lokaliseren.

Ter herinnering: het gebruik van drones door de politie is bij wet geregeld. De drone moet voorzien zijn van een badge in politiekleuren en zichtbaar en identificeerbaar blijven. Deze zichtbaarheid is vooral belangrijk bij controles langs de weg, waar politieagenten geen onzichtbare camera’s kunnen gebruiken. Voor andere operaties kunnen drones natuurlijk wel onzichtbaar zijn. Sudpresse meldt dat volgens de politiezone Florenville veel politiezones gebruik willen gaan maken van drones, maar de voorwaarden blijven strikt, met een koninklijk besluit dat toezicht houdt op deze praktijken (bijvoorbeeld voor de privacy). Het is dus een veilige gok dat het gebruik van drones door de verschillende politiekorpsen zal blijven toenemen. Automobilisten zijn gewaarschuwd.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon