De Australische ABC News meldt dat het aantal automobilisten van wiens nummerplaat wordt nagemaakt alsmaar toeneemt. Een voorbeeld is een zekere Braden Rawlinson, een inwoner van de staat Victoria, die uiteindelijk kon bewijzen dat het kenteken van de wagen van zijn grootmoeder werd gekopieerd, vermoedelijk nadat hij foto’s van het voertuig online had geplaatst met het oog op de verkoop ervan. De man had er niet aan gedacht om de plaat te ‘blurren’, wat een onaangename verrassing opleverde.
Blijkbaar was de Holden in kwestie – of toch hetzelfde model met dezelfde nummerplaat – betrokken geraakt in een ongeval met vluchtmisdrijf, een inbraak én brandstofdiefstal. Gelukkig kon aan de hand van camerabeelden worden aangetoond dat de wagen op het moment van de feiten netjes voor de deur geparkeerd stond. Een geluk bij een ongeluk, maar een resem andere slachtoffers kunnen helemaal niet bewijzen dat hun nummerplaat werd gekopieerd. De politie bevestigt dat criminelen hoogstwaarschijnlijk 3D-printers gebruiken.
Een ander slachtoffer had gezien dat een onbekende een foto had genomen van de plaat van haar Volkswagen Polo. Verdacht natuurlijk. Tegen ABC News zei ze dat het duidelijk is dat criminelen actief op zoek gaan naar wagens die identiek zijn aan die van hen. In haar geval had iemand voor meer dan 5.000 Australische dollar (3.223 euro) aan boetes ‘verzameld’. Toen ze enkele van de beelden van overtredingen te zien kreeg, kon ze niet anders dan vaststellen dat er geen duidelijke tekenen waren dat het om een vervalsing ging. Kortom, de meeste slachtoffers hebben geen poot om op te staan en de geavanceerde techniek werd griezelig goed.
En in België?
Advertentie – lees hieronder verder
Ook in ons land zijn er gevallen bekend van autobestuurders die beboet worden terwijl ze een alibi hebben. Of er ook hier met 3D-printers wordt gewerkt, is moeilijk te zeggen, maar we weten allemaal dat vooral de voorste plaat bijzonder gemakkelijk is om na te maken (en daar heb je helemaal geen 3D-printer voor nodig). Wie dan niet kan aantonen dat de overtreding door iemand anders werd begaan, heeft in de meeste gevallen brute pech en moet opdraaien voor de kosten. Kortom, je houdt dus maar beter een soort van digitaal dagboek bij om je ‘gaan en staan’ te kunnen bewijzen…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be