Ondanks de geavanceerde beveiliging en startonderbreking komt autodiefstal nog vaak voor in België. Natuurlijk verschillen de technieken die dieven vandaag gebruiken en zijn ze mee met de technologische ontwikkelingen. Recent bleek bijvoorbeeld dat criminelen relais en versterkers gebruiken om signalen van handenvrije sleutelsystemen op te vangen.
Federale en lokale politiediensten waarschuwen regelmatig inwoners, soms in specifieke regio’s, wanneer georganiseerde bendes op rooftocht zijn. En natuurlijk houdt de politie ook nauwkeurige statistieken bij over de diefstallen en de betrokken wagens.
Volkswagen “kampioen”
De cijfers tonen dat dieven vooral dol zijn op modellen van Volkswagen, die goed waren voor bijna 500 diefstallen in de eerste negen maanden van 2022 (496 auto’s om precies te zijn). Het merk is ook populairder bij dieven in Wallonië, waar 342 Volkswagens gestolen werden in de eerste negen maanden van het jaar.
Advertentie – lees hieronder verder
De provincie Henegouwen lijkt bijzonder zwaar getroffen, met 202 diefstallen van Volkswagens, of 40 procent van het nationale totaal. De provincie Luik was goed voor ‘slechts’ 84 gevallen, vergelijkbaar met heel Vlaanderen, waar 88 Volkswagens gestolen werden tijdens deze periode. Het Brussels Gewest registreerde 66 diefstallen.
Mercedes in Vlaanderen
Aan Vlaamse kant is het merk Mercedes daarentegen het populairst bij dieven, met 120 diefstallen in de bovengenoemde periode. Daarna volgen Volkswagen (88), BMW (80), Renault (70) en Toyota (60). De situatie is heel anders in Wallonië, waar na Volkswagen de meest gestolen merken Peugeot (195), Renault (146), Citroën (123) en BMW (87) zijn. En dus niet Mercedes.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ten slotte hebben dieven het vooral gemunt op de merken Toyota (84), Renault (75), Peugeot (73), Volkswagen (66) en Mercedes (58).
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be