Je hoort het regelmatig: iemand die ‘s ochtends constateert dat zijn auto van de oprit is verdwenen terwijl er geen inbraaksporen te bespeuren zijn en de sleutel nog steeds op zijn vertrouwde plek in huis ligt. Het lijkt een mysterie, maar nochtans is de verklaring voor dit soort diefstal eenvoudig. Criminelen vangen het signaal tussen de elektronische sleutel en de auto op, versterken het en slagen er met een toestelletje in zich toegang tot de auto te verschaffen en ermee weg te rijden, zonder dat er meestal iemand iets van heeft gemerkt. Zo eenvoudig is het.
Batterij blokkeren
Er zijn enkele eenvoudige oplossingen om dit te voorkomen, zoals de transponder van je auto in een metalen doosje leggen dat de signalen blokkeert zodat die niet gecapteerd kunnen worden door personen met slechte bedoelingen.
Iets ingenieuzer, maar nog steeds erg simpel is een systeem dat door de Universiteit van Michigan werd ontwikkeld. Het is eigenlijk een moderne versie van de goede oude startonderbreker die jaren geleden lange tijd populair was. Het systeem kreeg de welklinkende naam ‘Battery Sleuth’ – vrij vertaald ‘batterijbewaker’ – en wordt op de polen van de accu aangesloten.
Advertentie – lees hieronder verder
De Battery Sleuth laat voldoende stroom door om bijvoorbeeld de centrale vergrendeling van de deuren te laten werken, maar het blokkeert de stroomtoevoer zodra er plots veel stroom wordt gevraagd als bijvoorbeeld de startmotor wordt geactiveerd, zonder dat een toegangscode (manueel of een vingerafdruk) werd ingevoerd.
Niet te kraken
De Battery Sleuth is dus een autonoom systeem dat daardoor volgens de ontwerpers nagenoeg niet gekraakt kan worden door de hackers die tegenwoordig het signaal van de sleutelloze toegang van een auto onderscheppen. In onderstaande video zie het prototype van de onderzoekers van de Universiteit van Michigan, dat eerder lijkt op een zelfgemaakte bom, maar in zijn definitieve vorm uiteraard mooi geïntegreerd kan worden in het dashboard.
Misschien is dit ook de aanleiding om weer de oude, low-tech anti-diefstalsystemen, zoals de mechanische stuur- of pedaalklem, van stal te halen, want die zijn natuurlijk niet eenvoudig op afstand te hacken met een apparaatje maar vereisen dan weer de klassieke inbraaktechnieken.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be