5. Aston Martin DB4GT Zagato 2 VEV

Op de vijfde plaats vinden we een racewagen van Aston Martin die zich in de jaren ’60 door legende Jim Clark liet temmen. Deze DB4 GT Zagato “2 VEV” werd vorig jaar geveild op het Festival of Speed voor de (h)eerlijke som van 11,39 miljoen euro…

4. Aston Martin DP215

Nummer vier is weggelegd voor alweer een Aston Martin uit de swinging sixties, ditmaal de DP215 die de befaamde 24 Uren van Le Mans op zijn naam heeft geschreven en er op het lange rechte stuk, ook bekend als Les Hunadières, een indrukwekkende snelheid van 320 km/u liet noteren. Goed voor maar liefst 18,5 miljoen euro op een veiling van RM Sotheby’s in Monterey! Thanks.

duesenbergssj

3. Duesenberg SSJ

Zijn merknaam mag dan minder tot de verbeelding spreken dan die van beide heren hierboven, toch is deze Duesenberg SSJ erin geslaagd om een prijsrecord te breken door de duurste Amerikaanse slee te worden die ooit op een veiling werd verkocht. Deze parel “voor en door Amerikanen” was ooit eigendom van Gary Cooper en wisselde tijdens de jaarlijkse veiling op Pebble Beach voor niet minder dan 22 miljoen dollar (19,18 miljoen euro) van eigenaar.

290 mm

2. Ferrari 290 MM

Dit rijdende meesterwerk werd bestuurd door Juan Manuel Fangio, Peter Collins en Stirling Moss. Nog redenen nodig om te begrijpen waarom er vorig jaar 19,22 miljoen euro werd geboden op deze Ferrari? Misschien omdat de 290 MM in de jaren ’50 tijdrecords liet sneuvelen en omdat dit het enige overgebleven exemplaar is… Gerestaureerd in 2015, voor wie het weten wil.

GTO

1. Ferrari 250 GTO

De allerduurste auto die in 2018 via een veilinghuis een nieuw baasje zocht en vond, was de derde van de in totaal 36 legendarische 250 GTO’s die Ferrari besloten had om te maken. Tijdens de jongstleden Monterey Car Week werd dit Italiaanse raspaardje voor omgerekend zo’n 41 miljoen euro geveild. Veel, héél veel geld natuurlijk, al mag je voor de allerduurste 250 GTO uit 2018 bijna het dubbele tellen. Het verschil? Die verkoop ging niet op een veiling door…