Oldtimers

Deze Volvo P1800 heeft een goed bewaard geheim…

Behalve de deuk in de motorkap ziet deze ter veiling aangeboden Volvo P1800 er helemaal standaard uit. Toch werd hij gebruikt als “muilezel” voor de ontwikkeling van de motor van een andere fabrikant.

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 28 dec. 2022 | Leestijd: 2 min

De geschiedenis van Volvo draait niet alleen om zware sedans en stationwagens! In 1961 bracht het Zweedse merk de P1800 op de markt, een schattige kleine 2-zitter coupé met zeer vrouwelijke lijnen. Hij werd aanvankelijk gebouwd bij Jensen in Groot-Brittannië en was uitgerust met de 1,8 liter motor van de Amazon, die 100 pk ontwikkelde. Een blok dat voldoende was om 1.120 kg vooruit te stuwen maar het maakte er zeker geen kanonskogel van.

Volvo P1800 arriere

Advertentie – lees hieronder verder

Afgeleide motor

Dit is waarschijnlijk wat Aston Martin-baas David Brown op het idee bracht om een sportieve versie van de P1800 te ontwikkelen. Daartoe vroeg hij zijn team een “kleine” motor te ontwikkelen, die ook aan andere fabrikanten kon worden verkocht om hun verschillende modellen aan te drijven. Het resultaat was een 2,5-liter viercilinder, afgeleid van de zescilinder van de DB4.

Volvo P1800 moteur

Dit ambitieuze project, dat intern de naam DP208 kreeg, duurde helaas niet lang omdat Volvo niet tevreden was over de samenwerking met Jensen. De productie werd in 1963 naar Zweden teruggebracht en Aston Martin besloot de ontwikkeling van de motor, die ongeveer 150 pk ontwikkelde, stop te zetten. Het lijkt erop dat er 3 blokken zijn geproduceerd en getest in de P1800. Wonderbaarlijk genoeg is deze auto niet gesloopt en zal hij op 29 december ter veiling worden aangeboden door de Oldtimer Gallery Toffen in Zwitserland.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon