Oldtimers

Not made in the USA: Vijf Europese auto’s die Amerikaans lijken

Er was een tijd dat Amerikaanse auto’s zeer succesvol waren in Europa en zelfs Europese autofabrikanten inspireerden. Dit geldt met name voor deze vijf modellen van weleer…

Geschreven door Nicolas Joannès | 07/04/2020

Ford Comète

Ford

In 1951 lanceerde Ford SAF (Société Anonyme Française) een luxueuze coupé afgeleid van de Vedette die in 1948 verscheen. De Comète had het uiterlijk van een Amerikaan – een koetswerk van Facel-Métallon – en er zat zelfs een V8 onder de kap, weliswaar maar 105 pk sterk.

Advertentie

Simca Vedette

Simca

In 1954 profiteerde het Franse merk Simca van Fords teleurstellende verkoop in Frankrijk om Ford France over te nemen en zich de fabriek in Poissy eigen te maken. Simca stelde vervolgens een nieuwe reeks modellen met een V8-motor én met een Amerikaanse uitstraling voor. De “Vedette 55” was verkrijgbaar in verschillende carrosserievarianten.

Opel Admiral

Opel Admiral

In de jaren zestig bood Opel een trio van grote luxemodellen aan: de Kapitän, de Admiral en de Diplomat. De meest populaire Admiral was uitgerust met een zescilinder-in-lijn of met een V8.

Mercedes-Benz « Heckflosse »

Heckflosse

Op de Autosalon van Frankfurt in 1959 veroorzaakte Mercedes een golf van sensatie met de S-Klasse “Heckflosse”. Aangeboden met vier-, zes- of achtcilindermotoren, brak deze sedan volledig met de Ponton die hem voorafging en was hij geïnspireerd op de Amerikaanse mode van het moment, met vinnen en panoramische ramen dus.

Aston Martin V8

V8

Eind jaren zestig introduceerde Aston Martin de V8, een model met een suggestieve naam en met een uiterlijk dat duidelijk was geïnspireerd op dat van Amerikaanse muscle cars. Deze Brit is maar liefst 20 jaar lang in productie gebleven (voor amper 4.000 eenheden!) en liet zich behelpen door een dikke, 320 pk sterke 5,3-liter V8-motor.

Video: Petrolicious/Youtube

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook