Oldtimers

Oldtimers met elektro-aandrijving “zijn geen oldtimers meer”

Geschreven door Nicolas Morlet | 23/10/2019

Steeds meer onafhankelijke bedrijven en zelfs een handvol autofabrikanten stellen voor om oude voertuigen om te bouwen naar EV’s om verschillende redenen (prestaties, emissies, toegang tot LEZ’s enzovoort). Deze “trend” valt niet in de smaak valt bij de International Federation of Antique Vehicles (FIVA).

FIVA is een internationale organisatie die door UNESCO erkend is als “het orgaan dat zich toelegt op historische voertuigen en de bijbehorende cultuur”. De vereniging, die in meer dan 60 landen over de hele wereld actief is, gaf onlangs te kennen dat oldtimers die naar elektrische auto’s worden omgebouwd niet langer voldoen aan de definitie van een historisch voertuig zoals gedefinieerd.

Volgens FIVA is een oldtimer “een mechanisch aangedreven voertuig van minstens 30 jaar oud, bewaard en onderhouden in historisch correcte omstandigheden, niet gebruikt als een dagelijks vermoermiddel en deel van ons technisch en cultureel erfgoed”.

“Als een eigenaar, een ingenieur of een autofabrikant ervoor kiest om dit type ombouw op een ouder voertuig uit te (laten) voeren, raadt FIVA sterk aan om de wijzigingen omkeerbaar te maken, met alle originele onderdelen gemarkeerd en veilig opgeslagen. Zo kan het voertuig in de toekomst eventueel weer in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht”, staat in het persbericht.

Lees ook

Trefwoorden

Vind vandaag nog uw auto

Auto's