Dossier-banden

Test winterbanden: “goedkoop is miskoop”

Met de eerste winterprik haast iedereen zich om weer winterbanden te monteren. “Maar laat je niet verleiden door de koopjes op de markt, want daarmee riskeer je je leven en dat van je medeweggebruikers”, waarschuwt Testaankoop als conclusie van een uitgebreide winterbandentest.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 6 dec. 2023 | Leestijd: 4 min

Voor de doorsnee automobilist is een band zwart en rond, en daarmee is de kous af. Toch valt er ook bij de banden een groot onderling verschil te noteren, net zoals bij alle andere producten. Uiteraard ook bij winterbanden, zoals bleek uit een recente test van Testaankoop.

Uiteraard betekent de aanschaf van een set winterbanden een extra investering van al gauw 100 tot 125 euro per band bij de topmerken, zoals Michelin, Goodyear, Continental of Dunlop. Daarnaast zijn er echte koopjes op de markt die je soms voor amper 40 euro kan vinden. Dat is een groot verschil, waardoor sommige consumenten zich tot laten verleiden om voor het goedkoopste alternatief te kiezen.

Advertentie – lees hieronder verder

VW ID4

Hoge en lage scores

Maar dat is niet altijd de beste en verstandigste keuze zoals blijkt uit de nieuwe winterbandentest van Testaankoop. Daarbij werd niet alleen de prijs vergeleken, maar ook prestatiefactoren zoals het rijgedrag op een droog, nat en winters wegdek, de geschatte levensduur, de slijtage, de duurzaamheid, het lawaai en de milieu-impact.

Terwijl de bekende merken met hun nieuwe producten topscores haalden tot 70/100 (Continental Wintercontact TS870 70/100, Michelin Alpin 6 67/100, Dunlop Wintersport 5 67/100, …), raakten anderen niet verder dan een beschamende 8/100 voor de Kormaron Snow of 11/100 voor de Austone Athena SP-901.

Hoe is dat te verklaren? Wel de Kormaron Snow is een 100% sneeuwband die specifiek voor regio’s met een bar winters is ontworpen, waar je tijdens de wintermaanden vrijwel uitsluitend op een laag sneeuw en ijs rijdt. In die omstandigheden presteert die band goed, maar op een nat of droog wegdek dat je bij ons vaak tegenkomt in de winter, zijn de resultaten echt ondermaats. Deze band zal je hier dan ook niet in de Belgische bandencentrales terugvinden.

Hetzelfde geldt voor de Austone Athena. Maar deze Chinese band van de groep Chengshan kan je wel online bestellen, zodat sommige consumenten toch in de verleiding kunnen komen om voor een prikje een winterband te kopen, waarvan ze menen dat die optimaal zal presteren. “Niet doen! Want met deze rubbers van minderwaardige kwaliteit riskeer je eigen leven en dat van je medeweggebruikers”, waarschuwt Testaankoop voor de prijzenkrakers op de markt van winterbanden.

winterband

Reken op advies van specialisten

Daarom is belangrijk advies in te winnen bij de specialisten in de bandencentrales die voor jouw wagen en budget de beste winterband kunnen selecteren. Dat is niet noodzakelijk de band met het laagste prijskaartje, want vergeet niet dat ook op de bandenmarkt geldt “goedkoop is een miskoop“.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon